Antipasto

7 Gerechten om te serveren als Antipasto of als Hoofdgerecht

De antipasto is een gezellige Italiaanse gewoonte, met een amusementsfunctie: het mag staand gebeuren, nippend aan een crodino of prosecco, terwijl je hapjes van een buffet pakt! Het gebeurt echter vaker dat je aan tafel plaatsneemt en een prachtig voorgerecht voorgeschoteld krijgt: een mix van bijvoorbeeld stukjes kaas, prosciutto met meloen, gegrilde groenten, verschillende gerechtjes, kunstig gerangschikt in miniporties. Maar het kan ook gewoon een klein gerechtje op zich zijn. 

Een antipasto ziet er vaak zo aantrekkelijk uit, dat Italianen het soms verkiezen boven een hoofdgerecht. Ze bestellen dan een ‘antipastone’, een grote versie van een antipasto.

Je hoeft geen chef-kok te zijn om een antipasto te bereiden, maar je hebt wel veel fantasie en creativiteit nodig.

De presentatie is heel belangrijk, het prikkelt namelijk de eetlust, maar de perfecte combinatie van smaken en texturen die bij deze gang aanwezig is, moet echter wel bij de rest van het menu aansluiten.

Wij geven je 7 gerechten mee, om te serveren als antipasto of hoofdgerecht!

Carpaccio

Hoewel er de laatste jaren verschillende versies met vis zijn uitgevonden, als carpaccio van tonijn, zwaardvis en zalm, is de klassieke carpaccio een gerecht van rauw vlees, een lekkere Antipasto! Dit gerecht wordt gewoonlijk op smaak wordt gebracht met olijfolie, rucola of andere ingrediënten die niet te sterk aanwezig mogen zijn, ze mogen het genot van het hoofdingrediënt niet overheersen.

Om een goede carpaccio te bereiden,  moet het vlees zeer vers zijn en van de beste kwaliteit, daarom verdient het de voorkeur om, in plaats van rundercarpaccio, voor kalfsvlees te kiezen. 

Er bestaan twee klassieke carpaccio-recepten: 

  • de traditionele kalfscarpaccio met rucola en parmezaanse kaas die we allemaal kennen.
  • de Cipriani carpaccio, waarbij mayonaise met Worcestersaus wordt gebruikt.

‘In ieder geval moet eenvoud altijd de winnende factor zijn’, aldus Cipriani, de uitvinder van dit gerecht. ‘Met carpaccio, is vals spelen verboden, haar geheim ligt in het feit dat zij geheel ontsluierd is’.

Rundertartaar en de visvariant

Tartaar is een gastronomische bereiding die in het verre Oosten is ontstaan, maar later beroemd is geworden in de Franse en Italiaanse keuken 

Oorspronkelijk was het een vleesgerecht, maar een visversie werd al snel populair. Of je het nu met vlees of vis maakt – aangezien de tartaar rauw zal worden opgediend – moet het vlees verser dan vers zijn. De ingrediënten worden met de hand gesneden, met een mes of een halve maan; een snijmachine kan namelijk de kleur en de smaak van het vlees of de vis veranderen. Vervolgens voeg je kruiden, specerijen en groenten toe, of zelfs fijngehakt fruit.

antipasto Volgens het klassieke recept wordt het vlees gemengd met het ei, de kappertjes, een scheutje tabasco en de in dunne blokjes gesneden augurken. Eenmaal gemengd, moet het mengsel een paar uur in de koelkast staan om op smaak te komen. Bij het opdienen leggen we een rond vormpje op het bord om het gerecht een aangename en uitnodigende aanblik te geven.

Voor de garnering kunnen we kruiden of geraspte schil van een citrusvrucht boven op de tartaar leggen.

Vitello Tonnato

Nog een van onze 7 gerechten om te serveren als antipasto of hoofdgerecht!

Je wist waarschijnlijk nog niet dat vitello tonnato, of vitel tonnè, de trots is van de Piemontese keuken, ze hebben zelfs twee verschillende versies bedacht:

De klassieker antipasto, die de meesten wel kennen is een recept dat in de jaren ‘80 erg populair was op alle Italiaanse tafels en buffetten, bij speciale gelegenheden.

In die jaren ontstonden ook de eerste, toen heel chique ‘aperitivi’, een goddelijk moment na een uurtje of half zeven, maar nog voor het avondeten, met een hapje en drankje. 

De vitello tonnato kan als de ‘vlees’concurrent van de garnalencocktail worden beschouwd. Samen zijn het in die tijd de twee echte hoofdrolspelers.

Wat vitello tonnato echt bijzonder maakt, is de malsheid van het vlees, dat absoluut niet te gaar mag worden, want dan wordt het taai. Je wil dus malse en sappige plakjes die overgoten worden met een heerlijke saus van ei en tonijn. Kalfsvlees met tonijnsaus, is een heerlijk gerecht, zie hier het recept.

Octopussalade of Insalata di Polipo of di Mare

Insalata di polipo (octopussalade) of insalata di mare met meerdere vissoorten, is een smakelijk voorgerecht (antipasto) dat typerend is voor de mediterrane keuken, altijd zeer geliefd bij de Italianen vanwege zijn versheid. 

Deze salade, die je op smaak brengt met citroen, peterselie en extra vergine olijfolie, is ook uitstekend te combineren met aardappelen of zwarte olijven. 

Het geheim van dit geweldige gerecht is te danken aan de juiste bereiding, maar vooral aan de versheid van de octopus, die een heel levendige en intense kleur moet hebben.

De octopus- of vissalade is een traditioneel zomergerecht dat nooit uit de mode raakt, een gerecht dat de mediterrane smaken op een eenvoudige manier versterkt. Malse octopus met eventueel olijven en aardappelen, geurige peterselie en tot slot de aromatische toets van citroensap.

Als je in de stemming bent voor een eenvoudig en smakelijk visgerecht, kan je er in alle seizoenen van te genieten, al is het wel een klusje om de octopus schoon te maken!

Caprese

Als je vrienden of familie op visite hebt, en je wil een simpele, maar vrolijke en kleurige antipasto serveren, dan is de insalata Caprese een prima keuze voor jou. Het kost niet veel tijd om dit op tafel te zetten en er komt geen pan aan te pas!

Insalata Caprese, de onbetwiste koningin van de salades, is een frisse en delicate mix van slechts een paar ingrediënten. Het is geschikt als voorgerecht, bijgerecht of ook ter vervanging van het hoofdgerecht; plakjes mozzarella en tomaat overgoten met de beste olijfolie, wat zout en gegarneerd met basilicumblaadjes. Groen-wit-rood, het gerechtje is net zo mooi als de Italiaanse vlag! 

Als je extra indruk wil maken op je vrienden, stapel de plakjes tomaat en mozzarella dan op tot mooie torentjes en leg er basilicumblaadjes op! Een leuke variatie op deze grote klassieker uit de Italiaanse keuken.

Parmigiana di Melanzane

Als je in Italië een staande ovatie aan tafel ambieert, serveer je gezelschap dan een goede parmigiana di melanzane. Het kan als een bijgerecht of eenpans- hoofdgerecht en valt onder de categorie ‘Comfort food’. 

De oorsprong van dit gerecht wordt betwist in Italië: Emilia Romagna, Campania en Sicilië beweren allen dat de parmigiana di melanzane van origine uit hun eigen regio komt! 

Eerlijk gezegd zijn ze allemaal geweldig, in al hun variaties, de ingrediënten en samenstelling kunnen iets van elkaar verschillen! 

Maar waar komt de naam “Parmigiana” nu vandaan? Wel, deze naam is afgeleid van “Parmiciana”, dat in Siciliaanse dialect ‘een stapel van houten latten’ betekent. Je begrijpt wel dat de plakken aubergine in de ovenschaal dus op dezelfde manier worden gerangschikt als deze houten latten.  

Er zijn slechts een paar ingrediënten nodig voor dit symbolische gerecht uit de mediterrane keuken: aubergine, tomaten, basilicum en kaas… een mix die perfect samen gaat met pasta. Bereid met ons een sappige aubergine parmigiana! 

Mosselen Taranto stijl – Cozze alla tarantina

De prachtige regio Apulië staat bij ons niet alleen bekend bekend om zijn zon, prachtige stranden, zee en orecchiette pasta. Wie van deze regio houdt, kan niet ontkennen ook van de Apulische keuken te houden. We hebben het over de laatste topper uit onze 7 gerechten om te serveren als antipasto of hoofdgerecht: dit mosselgerecht waar we jou over willen vertellen: Cozze alla Tarantina ofwel mosselen op de Taranto manier. 

Deze overheerlijke mosselsoep is perfect om als voorgerecht (antipasto) te serveren, of als hoofdgerecht in een grotere portie. De licht pittige smaak van de tomatensaus maakt van de Tarantina mosselen een compleet en heerlijk gerecht! 

Een must voor de mosselliefhebber. De perfecte combinatie zit ‘m in de zachtheid van de mosselen en de volle tomatensaus. Met een dikke, knapperige snee warm brood erbij zal niemand dit gerecht kunnen weerstaan. Laat geen enkel restje achter op je bord, gebruik het brood om alles op te deppen en te genieten van de laatste hapjes, een ‘scarpetta’ noemen de Italianen dat..

Meer leuke recepten vind je hier!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *