pasta carbonara

Pasta Carbonara: anekdotes, weetjes, 5 veelgemaakte fouten en ons advies voor jou!

Hoe maak je Pasta Carbonara?

Pasta Carbonara is een van de populairste pastasauzen, maar zoals Nederlanders ‘m eten, bestaat-ie niet in Italie.

Wie deze pasta al eens gegeten heeft, is er zonder meer dol op! Bij de Italianen is pasta alla carbonara echter een bijzonder gevoelig onderwerp: het recept is eenvoudig, maar moet absoluut worden gerespecteerd. Al beginnend bij de basis, dat wil zeggen met de juiste ingrediënten. 

Als het goed is kan ook jij je favoriete ‘pasta alla carbonara’ recept hiertussen vinden! Vegetarisch, met- of zonder room, met- of zonder eieren; genoeg variaties… we kunnen ze allemaal voor je bereiden, maar weet dat het klassieke recept door de Italianen het meest gewaardeerd wordt. Sterker nog, ze zullen de door ons beschreven variaties niet eens erkennen als een echte ‘pasta alla carbonara’! Hoe dan ook, Buon Appetit

Anecdotes over Pasta Carbonara

Eeuwen geleden werd spaghetti alla carbonara “ontdekt” door een paar nederige herders uit de regio Lazio. Er werd toen veel gekookt met eieren en pasta: dit blijkt uit enkele kookboeken, geschreven in de 18e eeuw. 

In 1944, toen de Amerikanen Rome bevrijdden, werd ‘Carbonara’ voor het eerst genoemd. De voedselvoorraden waren schaars en de enige beschikbare rantsoenen waren eieren in poedervorm en spek.

Dit gerecht werd meestal gegeten door de Romeinse Carbonari (houtskoolbranders) die in de Apennijnen werkten. Zij dwaalden door het bos en maakten steenkool (carbone) van het gevonden hout. 

De naam ‘spaghetti alla carbonara’ verscheen voor het eerst in 1951, in een Amerikaanse film. Het was toen nog een vrij onbekend gerecht. 

In de jaren zestig werd ‘spaghetti alla carbonara’ een serieus nationaal recept. Toen verscheen de carbonara in het kookboek “La grande cucina” van Luigi Carnacina.

Leuke weetjes

Misschien wisten jullie het al: de meest gebruikte pasta voor dit recept is spaghetti. Dit gerecht, om van te watertanden zo goed, zal bij jullie dan ook beter bekend zijn onder de naam SPAGHETTI ALLA CARBONARA. Onze favoriete pasta voor een heerlijke carbonara is dan ook…spaghetti!

Spaghetti alla carbonara met kookroom is als vloeken in de kerk voor de Italianen.

Op 6 april wordt ‘Carbonara Day’ gevierd!

Spaghetti alla carbonara is een van de meest geliefde, nagebootste en besproken gerechten ter wereld.

Stiekem kiezen veel Italianen toch soms voor het gebruik van ‘pancetta’ (buikspek).

Variaties van pasta carbonara

Het originele recept voor Pasta Carbonara bestaat uit guanciale-spek, eieren, geraspte pecorino kaas en peper. Niet iedereen echter verdraagt eieren, er zijn veganisten onder ons en een aantal mensen wil perse slagroom in de carbonara saus hebben!

Maak je liever een Vegetarische Pasta alla Carbonara / Pasta alla Carbonara met Champignons, dan kan dat natuurlijk ook! Vervang de ‘Guanciale’ (wangspek) simpelweg door champignons en voila! 

Je kan ook kiezen voor Pasta alla carbonara zonder ei, dit wordt ‘finta carbonara’ ofwel ‘nep-carbonara’ genoemd. De eieren worden in dit recept vervangen door een lichte roomkaas met wat Saffraan en de pecorino wordt vervangen door parmezaan. 

Pasta carbonara met kookroom is volgens ons niet het beste recept, maar voor onze Nederlandse liefhebbers…het kan er best mee door. 🙂 

Om de perfecte pasta alla carbonara met kookroom te verkrijgen volg je ons klassieke ‘spaghetti carbonara’ recept. Je voegt in de grote kom waarin de eieren, de geraspte pecorino kaas en de afgekoelde blokjes ‘guanciale’ gaan, nog slechts 2 eetlepels kookroom toe. 

5 Veel gemaakte fouten 

Hieronder 5 issues, die je tijdens het bereiden van een klassieke pasta carbonara ten allen tijde moet vermijden:

1. Het toevoegen van ui en knoflook! Niet nodig, dit gerecht is van zichzelf al zo ontzettend smaakvol, dat het geen extra’s nodig heeft.

2. Pancetta, voor ons beter bekend als Bacon of Speck (buikspek): liever niet gebruiken, gebruik als het even kan ‘Guanciale’, varkenswang. Bak de ‘guanciale’ zonder olie of boter!

3. Eieren in hun geheel toevoegen! Niet doen, want dan ontstaat er een soort van ‘scrambled egg’, in plaats van een omhullende room. Scheid de dooiers goed van het eiwit en gebruik (bijna) alleen de dooiers. De meest correcte verhouding is één dooier per persoon plus één heel ei per drie dooiers. Hierdoor krijg je een romige carbonarasaus. Gebruik verse, bij voorkeur biologische eieren! 

4. Slagroom. Zoals we al eerder aangaven, voor Italianen is dit absoluut ongehoord. Zonder room is dit al een behoorlijk zwaar gerecht. Wil je een échte pasta Carbonara helemaal ‘The Italian Way’ maken, houd het dan bij eieren en geraspte pecorino. 

5. De saus toevoegen in de hete pan, oei! Nee, laat de pasta gewoon uitlekken en voeg deze toe aan de al voorbereide saus in een grote kom. De saus zal gaar worden door de hitte die de pasta afgeeft. Meng alles en je zet een perfecte pasta carbonara op tafel!

Ons advies voor jou

Kook je voor Italianen, volg dan ons klassieke recept en je zal op handen gedragen worden! Italianen houden namelijk niet van ‘gerommel’ met hun klassieke recepten.

Kook je voor Nederlanders?, dan kan je met een gerust hart carbonarasaus met room opdienen. 

Het kan gebeuren dat je niet aan ‘guanciale’ (wangspek) kan komen; gebruik dan pancetta (buikspek) buikspek. Verder willen wij van Belcapo je graag het volgende meegeven: ‘Less is more’ geldt zeker voor ‘pasta carbonara’. Het is absoluut niet nodig om knoflook, uien of room toe te voegen, want de smaak van eieren, pecorino, ‘guanciale’ en versgemalen zwarte peper is meer dan genoeg om ieders smaakpapillen te verwennen!

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *