Pizza

Een paar weetjes over Italiaanse pizza (Napolitaanse!) die je absoluut niet mag missen.

Pizza is een favoriet gerecht over de hele wereld, wie houdt er niet van? 

In Italië – in Napels dan – is sinds de achttiende eeuw pizza al enorm populair. 

De wereldberoemde pizza ‘Margherita’ en ook de ‘Marinara’ zijn de twee oorspronkelijke versies, met een vulling waarin de drie kleuren van de vlag naar voren komen: het rood van de tomaat, het wit van de mozzarella of knoflook en het groen van de basilicumblaadjes.

Wist je dat in 2017 UNESCO de eeuwenoude “kunst van de Napolitaanse pizzabakkers” zelfs heeft erkend als ‘immaterieel’ erfgoed van de mensheid?

Waar komt pizza vandaan?

Wat is de oorsprong van pizza? Deze lekkernij is overal bekend en iedereen kent het, maar waar komt het vandaan?

Met Raffaele Esposito, eigenaar van de historische Napolitaanse taveerne “Pizzeria di Pietro e basta così”, is de geschiedenis van de “Margherita” begonnen. Dus het antwoord is Napels natuurlijk! 

Deze beroemdste en ook meest gewilde pizza ter wereld werd in 1889 opgedragen aan koningin Margherita van Savoye, aan wie de pizza zijn naam ontleent. 

Een heel eenvoudige bereiding, maar wel met de drie kleuren van de Italiaanse vlag basilicum voor groen, mozzarella voor wit en tomaat voor rood. 

De Napolitaanse pizza werd echter pas in de 20e eeuw overal bekend. 

Hoe maak je pizza deeg?

De echte Napolitaanse pizza is behoorlijk groot en heeft een diameter van ongeveer 30-35 centimeter en een dikte van 0,25 centimeter, hij weegt tussen de 250 en 300 gram. 

Deze pizza moet zacht genoeg zijn ‘om dubbel gevouwen te kunnen worden’. De geweldige smaak is het resultaat van de smaak van het pizzadeeg, de wat zure smaak van de tomaat en de zoete smaak van de mozzarella.

Maar hoe maak je pizza deeg? De basis ingrediënten van de deeg recept zijn: meel ‘type 0’, verse (bier) gist, wat Extra Vergine olijfolie, wat zout en suiker.

Is pizza gezond?

Tja, dat ligt eraan! Je kan een pizza zo zwaar maken als je zelf wilt, of zo gezond mogelijk.

In een doorsnee pizza van 100 gram, zitten grofweg 260 calorieën, dus als een pizza 250 gram weegt, eet je gemiddeld zo’n 650 calorieën weg, met gemak!

De vraag ‘is pizza gezond?’ is niet zo makkelijk te beantwoorden. Als je gezond beleg kiest en meel, Extra Vergine olijfolie en kaas van uitstekende kwaliteit gebruikt is pizza zeker niet ongezond. Maar dat wil niet zeggen dat het geen dikmaker is!

Maar ach, zolang je niet elke dag pizza eet en het niet gaat om een fastfood pizza, geniet er dan lekker van, met een gerust hart!

De Ingrediënten: Wat doe je op een pizza? 

Op een mooie pizzabodem, hoort natuurlijk perfect beleg: welke kaas je op je pizza doet en welke tomatensaus je voor de pizza kiest is van grote invloed op de smaak.

Er zijn Klassieke Italiaanse pizza’s soorten die ook in het buitenland bekend zijn, en die je in (bijna) alle Italiaanse restaurants kan vinden zoals Quattro Formaggi of Capricciosa.

Net als de ham die je voor op je pizza kiest. Wat vind jij heel lekker op jouw pizza, en wat doe je op een pizza, eigenlijk? 

Kies altijd de beste tomatensaus om je pizza mee te bedekken en een goede (buffel) mozzarella. Extra Vergine Olijfolie, verse basilicum en oregano zijn heerlijke smaakmakers op een pizza.

Ook prosciutto (ham) en champignons, 4 soorten kaas, of truffel, het smaakt allemaal geweldig op de pizza!  in Italië zijn er een dozijn pizza’s die de klassieke soorten pizza’s zijn die in veel Italiaanse restaurants te vinden zijn.

In de oven 

Als je thuis een pizza gaat maken, doe je dat waarschijnlijk gewoon in je oven. De pizza bakken op 300 tot 350 graden zou zeker ideaal zijn, maar vaak kan dat niet en gaat je oven tot 250 graden, wat ook goed is, alleen is de baktijd dan langer.

Hoe lang een pizza precies in de oven moet, hangt dus altijd af van je maximale oventemperatuur en natuurlijk van de hoeveelheid deeg die je gebruikt.

Het beste is daarom om gewoon jouw favoriete recept te volgen en de geadviseerde baktijd te respecteren. 

Neem de tijd om het pizzadeeg goed te laten rijzen voordat je de pizza uitrolt, belegt en in de oven stopt!

Pizza Napoletana

Een applaus voor Napels en voor la pizza Napoletana! 

Wist je dat ‘La pizza Napoletana’ in Europa de titel ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’ heeft verkregen?: in het Italiaans ‘Specialità Tradizionale Garantita’, afgekort S.T.G. 

En terecht, vinden wij! In de 18e eeuw werd pizza daar immers al bereid en was – vanzelfsprekend – toen al enorm populair in deze geweldige stad. 

Om de – belangrijke – S.T.G. erkenning te verkrijgen, moet een product uit grondstoffen gemaakt worden die typerend zijn voor de geschiedenis van een bepaald gebied – in dit geval Napels – en de productiemethode moet op traditionele wijze plaatsvinden. 

Similar Posts