lasagne bolognese

Lasagne: 5 Gouden Tips om je gasten versteld te doen staan bij het proeven van jouw lasagne.

Hoe maak je lasagne?

Wie houdt er niet van deze pasta met zijn rijke en geurige lagen? Een echte traktatie, maar om LASAGNE op de juiste manier te bereiden, moet je goed je best doen… Want een fout is zo gemaakt…Maar hoe maak je nu echte Italiaanse lasagne al RAGU’, beter bekend bij ons als LASAGNE ALLA BOLOGNESE?

Een stukje geschiedenis van lasagne

Zelfs in de Romeinse tijd al, werd dit icoon van de Italiaanse keuken enorm gewaardeerd: lasagne. De naam die de Romeinen echter gebruikten voor dit heerlijke gerecht was laganon, daar komt de huidige naam dus vandaan. Laganon was een soort hartige taart van vlees en pasta, met onderop een dun deeglaagje, bereid op basis van tarwebloem. Laganon was niet samengesteld uit lagen, zoals we lasagne nu kennen. In de loop der jaren is het recept natuurlijk steeds iets veranderd. Maar wat toen gold en nu nog steeds geldt, is dat een bord lasagne een traditionele familiemaaltijd onvergetelijk maakt!

Het is echter een gerecht waarbij er in de keuken de nodige fouten worden gemaakt. Jammer, want dat beïnvloedt het resultaat. Wil je de echte, traditionele, Italiaanse lasagne bereiden? Volg dan onze tips en trucs om ervoor te zorgen dat je een verrukkelijk gerecht op tafel kan zetten! Lees ook ons recept voor lasagne bolognese.

Voordat je begint, wil ik je eerst deze 5 Gouden Tips meegeven:

  1. Zorg dat je altijd ruim voldoende hebt van alle ingrediënten 

Pastavellen, bolognesesaus en natuurlijk ook bechamelsaus. Want wat de Italianen betreft, ze zien liever niet dat er op de lagen van hun lasagne bespaard wordt. Om een geweldige en rijkelijk gevulde lasagne te maken, moet deze minstens, jawel, uit vier of vijf lagen bestaan. Dus, doe je best zou ik zeggen en bouw je lasagne netjes laag voor laag op zoals een ervaren Italiaanse kok dat zou doen. We willen immers lang met de familie aan tafel zitten en zo lang mogelijk genieten van dit heerlijke gerecht! 

  1. Laat de bovenste laag niet te droog worden

Om te vermijden dat de bovenste laag te droog kan worden tijdens het bakken in de oven, is het wellicht een goed idee om in de eerste helft van de baktijd de schotel netjes met aluminiumfolie af te dekken. Zo wordt de lasagne erg knapperig vanbuiten en heerlijk zacht van binnen. We willen toch eerst een lekkere ‘bite’ hebben, voordat we aankomen bij de zachte, met saus gevulde lagen. Voor het verkrijgen van niet alleen een knapperige, maar ook een prachtige goudkleurige korst echter, moet je bij punt 3 zijn.

  1. Een gouden korstje is extra aantrekkelijk 

Je wil net die extra touch aan jouw lasagne geven, door een goudkleurig korstje te creëren. Het oog wil immers ook wat en bepaalt voor een groot deel hoe jij je voedsel ervaart. Het is van invloed op onze smaakperceptie.

Je wil dus een gouden kunstwerkje op tafel kunnen zetten. Maar hoe ga je dan in godsnaam te werk? Eigenlijk is het heel eenvoudig: je kan simpelweg een bescheiden lepel paneermeel op de bovenste laag strooien. Deze bovenste laag bestaat, zoals je terug kan vinden in het recept, uit bolognesesaus en parmezaanse kaas. Zo zie je maar weer, ‘mooi koken’ hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn!

  1. Laat de lasagne 15 minuten rusten

Zodra de lasagne zijn gouden korst heeft gekregen en de baktijd voorbij is, haal je deze uit de oven. De gasten (en jij) moeten helaas nog wat geduld opbrengen. Het is namelijk niet verstandig om de lasagne meteen in stukken te snijden en op te dienen aan je gasten, die zich natuurlijk enorm verheugen op deze maaltijd. Ze zijn misschien wat ongeduldig en de heerlijke geur in de keuken doet hen watertanden. Laat ze vast plaatsnemen aan tafel en schenk ze een mooie wijn in. Na een minuut of 15 zet je jouw perfecte lasagne op tafel. Het komt de smaak en consistentie ten goede om de lasagne voor het serveren 15 minuten buiten de oven te laten rusten.

  1. Voeg wat spek toe aan de bolognesesaus

Het geheim van een nog lekkerdere bolognesesaus zit ‘m in het toevoegen van een simpel stukje spek, ofwel ‘pancetta’ in het Italiaans. Door een beetje spek aan deze al rijke vleessaus toe te voegen, wordt deze pasta nog lekkerder. Italianen houden van net dat beetje meer. Ze stoppen overal net iets meer passie, net iets meer gevoel en net iets meer drama in. Dit zie je terug zowel in het dagelijks leven, als in de keuken. Wil je koken als een Italiaan? Leer dan een beetje overdrijven in de keuken!

Conclusie

Als je deze overheerlijke pasta liever al kant en klaar thuis op tafel wil hebben, dan kan je die natuurlijk ook bij ons bestellen. Belcapo bereidt jouw verse lasagne met de allerbeste en meest verse ingrediënten. Onze passie voor koken proef je terug in elk van onze gerechten.

Onze maaltijden bevatten dan ook geen kleur- en smaakstoffen. Je kan er dus zeker van zijn voor familie en vrienden een mooie en gezonde lasagne te serveren; ook de kids zijn er dol op!

Je kan er bij Belcapo zelfs voor kiezen de lasagne thuis af te bakken en je gasten doen geloven dat je een topkok bent en erg lang in de keuken hebt gestaan 😉

Misschien een idee voor het volgende vriendendiner bij jouw thuis, of voor een gezellige zondagse familielunch? Natuurlijk is het doordeweeks, na een drukke dag, ook fijn als je niet hoeft te koken en toch lekker en verantwoord kan eten!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *