De 14 meest bekende Italiaanse pasta soorten – en vormen – over de hele wereld
Vanavond eten we pasta … Maar wat voor pasta soorten kiezen we vandaag? Hoewel elke pastavorm gemaakt is met dezelfde ingrediënten en met dezelfde techniek, zijn Italianen vreselijk kieskeurig en fantasierijk als het om de pasta vorm, in combinatie met een bepaalde saus gaat.
Een paar dagen achter elkaar ‘penne’ eten is ‘not done’ in een Italiaans huishouden. Iedere dag weer staat er een andere vorm pasta op het menu, met een bijpassende saus. Spaghetti wordt vaak gecombineerd met een rijke ‘marinara’ saus en de bucatini moeten in Rome echt ‘all’amatriciana’ gegeten worden. Italianen hebben zo hun tradities als onze het om pasta gaat. Waag je er liever niet aan die te veranderen!
Welke pasta soorten zijn er?
We kennen allemaal de vele soorten pasta in de schappen van de supermarkt, dat is pasta gemaakt van harde tarwe. De meest bekende vormen zijn ‘penne’, ‘rigatoni’ en ‘fusilli’. in de koeling kan je de verse pasta vinden, de welbekende ‘pasta all’uovo’, bereid met ei. Bijvoorbeeld tagliatelle, ravioli en fettuccine.
Sommige pasta soorten houden door hun vorm beter de saus vast dan andere. Ook de lijnen die we op sommige pasta soorten zien, helpen om de sauzen vast te houden. Zoals bij ‘Rigatoni’. Het is daarom van groot belang dat je de juiste vorm met de juiste saus combineert.
We zullen je wegwijs maken in de wereld van de pasta en een aantal verschillende vormen aan je voorleggen. Hieronder vind je ook een inhoudsopgave, zodat je snel naar iedere pasta navigeert.
- 1. Lasagne
- 2. Spaghetti (Bestel de verse pasta hier!)
- 3. Tagliatelle
- 4. Linguine
- 5. Pappardelle (Bestel de verse pasta hier!)
- 6. Fettuccine
- 7. Fusilli
- 8. Penne
- 9. Rigatoni
- 10. Orechiette
- 11. Paccheri
- 12. Ravioli
- 13. Tortellini
- 14. Cannelloni
Lasagne
LASAGNE zijn goed te combineren met sauzen die rijk zijn aan vlees, kaas en groenten. Deze klassieke, rijke ovenschotel is in Italië het onbetwiste voorgerecht op zondag. Lekker genieten aan tafel met de complete familie. Iedereen maak je blij met dit gerecht! De vele lagen pastabladen met daartussen een smakelijke bolognesesaus, wat bechamel en geraspte parmigiano reggiano zijn een lust voor het oog en vooral voor de smaakpapillen!
In de Emiliaanse keuken en dan vooral in Bologna, vinden we de meeste en meest bijzondere lasagne recepten. Lasagne, kunnen we wel stellen, is het absolute icoon van de Emiliaanse keuken. Ook wij hebben een eigen recept voor klassieke Lasagne Bolognese.
Spaghetti
SPAGHETTI. Deze pastavorm is de bekendste ter wereld, en wordt geassocieerd met de typisch Italiaanse keuken. Spaghetti is heerlijk ‘alla Marinara’, met zeevruchten in een tomatensaus. ‘Spaghetti all’aglio, olio e peperoncino’ is een echte klassieker en ‘spaghetti carbonara’ met spek, eieren en geraspte pecorino, is om je vingers bij af te likken! Er is spaghetti in verschillende diameters verkrijgbaar.
Mij werd een keer verteld dat heel vroeger, in Zuid-Italië het de gewoonte was om spaghetti met de blote handen te eten. De vorken die toen bestonden hadden slechts drie tanden en waren niet erg handig om deze lange pasta mee te eten.
In de film “Miseria e nobilta’ “, zie je Totò (de beroemde en geliefde acteur Antonio de Curtis) spaghetti met zijn handen eten.
Onze Spaghettoni is nu overal in Nederland te krijgen, bestel hem bij The Cool Market. (net als onze Pappardelle en verschillende pastasauzen!!)
Tagliatelle
TAGLIATELLE is een Italiaanse pasta, wederom uit de regio Emilia-Romagna. Vaak zie je ze in de vorm van een lint, zowel vers als gedroogd. Voor een belangrijk diner kan tagliatelle een winner op jouw eettafel tafel zijn. Door het kiezen van de juiste ingrediënten voor de saus, zet je een heerlijk en verfijnd gerecht neer.
Door de breedte van de tagliatelle verspreidt de smaak zich goed over de tong. Dat is waarom ze goed bij een rijke saus, zoals wildragout, passen.
Combineer tagliatelle bijvoorbeeld met vis, bereid een saus met zalm en room.
Als je de voorkeur geeft aan een nog traditionelere smaak, kan je proberen om thuis verse tagliatelle te bereiden.
Linguine
LINGUINE is een lange, platte, pastavorm, een soort van platte spaghetti. Het wordt vaak gecombineerd met een saus op basis van verse tomaten, maar ook ‘witte’ sauzen op basis van romige kaassoorten passen prima bij deze pastasoort.
In de havenstad Genua is linguine met pesto bijvoorbeeld een topgerecht. In Campania is ‘linguine alla campagnola’ echter heel populair; gewoon linguine met gebakken tomaten. Eenvoud en authenticiteit, dat zijn de typische kenmerken van eigenlijk alle traditionele Italiaanse gerechten.
Een aardig weetje: Linguine geeft veel zetmeel af, dit zetmeel zorgt in combinatie met de saus voor een zachte en omhullende consistentie.
Pappardelle
PAPPARDELLE is een verse pastasoort van lange brede linten pasta, zelfs meer dan een centimeter breed. Het woord pappardelle komt van het Italiaanse ‘pappare’, wat ‘naar binnen werken’ betekent. Pappardelle komt naar men vermoedt, uit de regio Toscane. Het gerecht is makkelijk thuis te bereiden. Het deeg wordt slechts gemaakt met eieren en bloem. Het meest delicate deel van de hele procedure is het uitrollen van de pasta, die overal een gelijke dikte van ongeveer 1 – 2 mm moet hebben. Voor het snijden van het deeg is een vaste hand nodig. De pappardelle moeten allen even breed gesneden worden. Pappardelle smaken geweldig met een everzwijnragout of pappardelle met truffel en porcini (eekhoorntjesbrood.
Onze Pappardelle is nu los of met Truffel Porcini pastasaus is overal in Nederland te krijgen, bestel hem bij The Cool Market. (net als onze Spaghettoni met Pesto Genovese!!)
Fettuccine
FETTUCCINE kunnen ook zelf gemaakt worden met eieren en bloem, je zou ook een “groene” versie met spinazie kunnen maken. Fettuccine is een typerend gerecht uit Lazio en Toscane. Twee heel beroemde variaties zijn:
- fettuccine alla papalina, met uien, ham, room en parmezaanse kaas
- fettuccine all’Alfredo, simpelweg met boter en geraspte parmezaanse kaas.
‘Fettuccine all’Alfredo’ met boter, geraspte parmezaanse kaas, wat kookvocht, peper en geraspte nootmuskaat, is een typisch gerecht dat je in de Italiaanse restaurants in de V.S. zal vinden. Fettucine lijkt veel op de tagliatelle uit Bologna, maar de pasta is breder. Deze pasta is een perfecte match met rijke, wat moeilijker te bereiden sauzen en ragù.
Fusilli
FUSILLI is goed te combineren met een vleessaus of met ricotta.
De typisch gedraaide vorm van de fusilli vindt zijn oorsprong in de vroegere huisgemaakte pasta; de verse pasta werd toen om een dikke draad of stuk touw gewikkeld en gedroogd. Zelfs vandaag de dag wordt dezelfde techniek nog gebruikt door huisvrouwen in Zuid-Italië. Door de spiraalvorm kan deze pastasoort de sauzen en smaakmakers goed vasthouden.
Fusilli komt oorspronkelijk uit Campanië, maar vooral uit de stad Gragnano.
Dit type pasta dat nu in heel Italië wordt gewaardeerd, is dankzij de aanwezigheid van de groeven, bijzonder geschikt om de saus te ‘begeleiden’.
De eenvoudigste saus met verse tomaten, ragù of pesto; het smaakt allemaal top met fusilli!
In Nederland wordt deze pasta ook wel ‘wokkelpasta’ genoemd, doordat het dezelfde vorm heeft als de bekende chips. De echte naam van wokkelpasta is dus fusilli.
Penne
PENNE, er zijn twee pasta soorten: glad en met groeven. Gladde penne is vooral populair in Zuid-Italië, deze wordt als de meest klassieke van de twee beschouwd en past goed bij eenvoudige sauzen zoals tomatensaus en met verse basilicum.
Penne rigate heeft een reeks groeven waarin de saus zich verzameld, dit zorgt voor een volle en perfect harmonieuze smaak. Penne rigate is daarom bijzonder geschikt in combinatie met zware en uitgebreide vleessauzen.
Een bekend gerecht is penne all’arrabbiata, een pittige saus voor deze penne, gemaakt van tomatensaus met knoflook en gedroogde rode chili pepers, gebakken in olijfolie. De saus komt oorspronkelijk uit de regio Lazio.
Rigatoni
RIGATONI erg is lekker met rijke sauzen, als vlees- of groenteragout, met saucijsjes. Rigatoni is een pastavorm van ongeveer 4,5 centimeter lang, met een diameter van ongeveer een centimeter, geperforeerd in het midden. Rigatoni heeft veel gelijkenissen met ‘tortiglioni’ , de rigatoni is lineair en recht, terwijl de tortiglioni ietwat gebogen zijn. Beiden hebben groeven, waardoor ze de saus heel goed kunnen opvangen. De pasta’s zijn beiden zeer veelzijdig in de keuken, goed te gebruiken met zowel witte als rode sauzen. Beide pasta soorten zijn typerend voor Midden-Italië, maar worden overal in Italië, zelfs over de hele wereld graag gegeten.
Orecchiette
ORECCHIETTE met raapstelen, of met een saus op basis van tomaten en ricotta, hoe lekker is dat? Deze soort pasta, is typerend voor de regio Basilicata, maar vooral voor Puglia. Ze hebben een onmiskenbare vorm; in feite lijken ze op kleine oortjes. Een grappig ontwerp, waaraan de pasta zijn naam te danken heeft. In Puglia worden de orecchiette ook ‘fiaffioli’, of ‘facilletti’ genoemd.
Het bekendste recept is ‘orecchiette met raapstelen’, deze overheerlijke pasta is het symbool van Puglia geworden. Andere lekkere recepten zijn ‘orecchiette met broccoli en saucijsjes’ en ‘orecchiette met venusschelpen en curry’.
Orecchiette heeft een nobele, middeleeuwse oorsprong. Deze pasta werd in Puglia geïntroduceerd door de Anjou-dynastie in de dertiende eeuw.
Paccheri
PACCHERI zijn hol en daarom passen ze bijzonder goed bij volle sauzen en ragù. Probeer ze eens met een groente- of vleesragout te vullen of met cherrytomaatjes, olijven en ricotta. Ook in combinatie met visragout is paccheri heerlijk. Een pacchero heeft een grote cilindrische vorm, en wordt net als lasagne in de oven bereid. De naam ‘paccheri’ komt van het Griekse “pas e keir” wat “met beide handen” betekent. Paccheri is echter wel een pasta van Napolitaanse oorsprong. Uit dit type zijn ook andere zeer goede versies, als cannelloni, rigatoni en andere gegroefde pasta voortgekomen. Deze vullende pasta werd vroeger beschouwd als de pasta van de armen.
Ravioli
RAVIOLI zijn pastakussentjes gevuld met vlees, kaas, vis of groenten. De bovenste laag pasta wordt meestal met een vorkje op de onderste laag aangedrukt.
Traditionele ravioli zijn vierkant, maar ravioli kunnen ook driehoekig of rond zijn. Er bestaan ook raviolini, deze zijn een stukje kleiner dan de normale vierkante ravioli. meestal met een maat van zo’n 2×2 centimeter. Ravioli is een van de meest populaire voorgerechten uit de Italiaanse gastronomie. Het gerecht mag niet ontbreken op tafel tijdens de zondagse lunch met het gezin, of bij belangrijke gelegenheden. Hoe ze ook gevuld zijn, ze verdienen de juiste smaakmaker om op hun best te worden bereid.
Tortellini
TORTELLINI wordt in de vorm van ringetjes gevormd. In deze ringetjes kan kaas, spinazie of gehakt zitten. Tortellini is een bekend gerecht uit Emilia Romagna.
‘Tortellino’ is een verkleinwoord van ‘tortello’, dat op zijn beurt is afgeleid van het woord ‘taartje’. Dit om aan te geven dat tortellini net als heerlijke kleine taartjes gevuld kunnen worden. Tortellini werd altijd beschouwd als een topgerecht uit Bologna, maar ook Modena beschouwt zichzelf als de uitvinder van deze pasta. Bologna en Modena strijden zelfs vandaag de dag nog om de eer.
De ‘broederschap van tortellino’ heeft, na wat verwarring hier en daar over de ingrediënten, in 1974 het originele recept voor de tortellini vulling gedeponeerd. Het recept bestaat uit: varkenslende, rauwe ham, mortadella uit Bologna, parmezaanse kaas (reggiano), eieren en nootmuskaat.
Cannelloni
CANNELLONI, is een soort pasta, die bestaat uit grote, holle staven, gemaakt van durumtarwe. Voor een succesvolle lunch, mag een nog dampende ovenschotel met smaakvolle cannelloni niet ontbreken op tafel. Deze pasta wordt veelal gevuld met een mix van vlees en worst en gegarneerd met bechamel en tomaat.
Ook in een vegetarische versie met aubergine of spinazie, is cannelloni niet te versmaden! Met een beetje geduld zul je in staat zijn om een gerecht te bereiden, dat al je gasten versteld doet staan en dat zelfs de goedkeuring van la nonna waardig is! Een heel fraai voorgerecht voor op je kerstmenu!