Hapjes: 10+2 lekker italiaanse tapas – het perfecte Aperitivo Italiano met Prosecco en Spritz

Er wordt beweerd dat de aperitivo traditie van oorsprong uit Piemonte komt. Het werd ‘La merenda cena’ genoemd – ‘het tussendoortje voor diner’. 

Meestal vindt de aperitivo tussen 18 en 20 uur plaats, na de werkdag gezellig even socializen met vrienden of collega’s. 

Wist je dat aperitivus in het Latijns ‘openen’ betekent? Een drankje dat in staat is het hongergevoel te stimuleren en dus de maag te “openen”.

In de vijfde eeuw ontdekte Hippocrates een bitter drankje met als basis witte wijn en daarin verschillende kruiden voor zijn patiënten met gebrek aan eetlust. Het waren niet de ingrediënten die het hongergevoel stimuleerden, maar de bittere smaak die zij vrijgaven.

Het is geen toeval dat de meeste drankjes tijdens het aperitivo-uurtje een wat bittere nasmaak hebben. Denk aan Spritz of Crodino! Ze gaan gepaard met de heerlijkste mini-gerechtjes.

We delen met jou deze lekkere hapjes: 12 lekker italiaanse tapas, het perfecte aperitivo met Prosecco en Spritz.

1. Borrelplank – Tagliere di salumi e formaggi

In Nederland kennen we het kaasplankje en het worstplankje. Dit komt eigenlijk een beetje op hetzelfde neer, maar dan net even meer ‘sophisticated’.

Een Tagliere di salumi e formaggi kan een op het laatste moment georganiseerde aperitivo redden. Het is echter niet voldoende om een paar plakjes ham en een paar stukjes kaas bij elkaar te leggen. In Italië moet zelfs zo’n eenvoudig kaas-worst plankje met dezelfde zorg worden bereid als alle andere gerechten op het menu.

Maar hoe kun je het plankje zo samenstellen dat het er verfijnd uitziet? 

Prosciutto crudo, pancetta, bresaola, prosciutto cotto, mortadella, en porchetta worden gerangschikt van ‘mager naar vet’. Daarnaast leg je diverse kaassoorten, zoals blokjes parmezaan en kleine mozzarellaatjes versierd met een kersentomaatje en een prikkertje erin. 

Als jouw gasten echte fijnproevers zijn, stel dan verticale of horizontale proeverijen op, met bijvoorbeeld ham uit verschillende streken van Italië.

2. Bruschetta op 1000 manieren

Nog een eenvoudig en verrukelijk gerechtje is de bruschetta; dit gerecht is op ‘wel 1000 manieren’ te bereiden! De meest bekende en meest simpele is de bruschetta aglio e olio. Natuurlijk bereid met uitsluitend de beste Extra Vergine olijfolie van de eerste persing.

De bruschetta is een arm gerecht uit de Italiaanse boerentraditie, ontstaan uit de behoefte om oud brood na enkele dagen nog smakelijk te maken. In Toscane is de bruschetta ontstaan als tussendoortje voor arbeiders op het land. Het werd bereid met oudbakken brood en op smaak gebracht met wat olie en vlees of boerenkool gekookt in gezouten water. 

Als je tartufo op je bruschetta wil, zal je deze eerst moeten raspen. Daarna bereid je het kort in een pannetje op het vuur, met olijfolie en knoflook. Met dit goddelijke mixje bedek je vervolgens jouw bruschetta!

Ook kun je de bruschetta serveren met gekruide tomaten, basilicum en extra vergine olijfolie!

3. Arancini

In Sicilië staat dit soort bitterbal of rond kroketje bekend onder de naam ‘Arancinu’, deze is vaak gevuld met rijst en een tomaten-gehakt mengsel. De naam is afgeleid van de vorm en de typische gouden kleur, die doet denken aan een sinaasappel. 

In Oost-Sicilië hebben arancini echter vaker een kegelvorm, als symbool voor de vulkaan Etna.

Aanvankelijk werden ze ‘gewoon’ op straat verkocht, tijdens buurtfeesten en op de markt, nu zie je de arancini vaak terug bij een chique aperitivo.

Deze arancini gevuld met rijst zijn een Siciliaanse traditie en komen in vele variaties: er wordt de ene keer mozzarella en tomaat aan toegevoegd, dan weer cacio e pepe (schapenkaas en peper) of prosciutto en scamorza. Streetfood op zijn best!

4. Tempura Groente – Verdure in Pastella

Om overheerlijke verdure in pastella – tempura groenten – te maken kan je het best artisjok, courgette, de bloem van de courgette, champignons, wortelen of bloemkool gebruiken. 

Dit gerechtje zie je veel in Palermo, meestal aangeboden als streetfood op de marktjes. In Rome bijvoorbeeld, wordt dit gerechtje vaak op de vooravond van Kerstmis gegeten. Dan mag er – volgens het Katholieke geloof – geen vlees gegeten worden. 

Het gerechtje is overal in Italië te vinden en het beslag wordt overal op diverse manieren gemaakt. Als je echt knapperig gebakken groenten wilt, kies dan voor een beslag zonder eieren, alleen gemaakt met (bruisend) mineraalwater en bloem. 

Ook de beslag versie op basis van bier is heerlijk! Let op het soort olie dat je kiest en op de juiste frituur-temperatuur, zodat je een droge en luchtige frituur verkrijgt. Waar wacht je nog op?

5. Mozzarella in Carozza

De mozzarella in carrozza is ook een hapjes die werd geboren om alles wat overbleef van de vorige dag te gebruiken en dit om te toveren in wederom iets smakelijks! 

Deze knapperige, gefrituurde tosti’s met een hart van gesmolten mozzarella zullen iedereen smaken! 

Alleen een serieuze chef-kok van Napolitaanse afkomst zou werkelijk alle geheimen kennen om mozzarella in carrozza te maken: maar wij weten in ieder geval dat deze met buffelmozzarella het lekkerst smaakt. 

Een smaakexplosie die je nog kunt versterken, door na de broodjes door een eimengsel gehaald te hebben, ze in paneermeel te wentelen en op de koop toe nog even in de panko – een speciaal Japans paneermeel – te wentelen als tweede paneerlaag. De smaak en knapperigheid zal ieders hart hap voor hap veroveren!

6. Olijven all’ascolana – Olive all’ascolana

Deze smakelijk gevulde, gefrituurde olijven zijn ideaal om te serveren als fingerfood! Je kunt ze ook bereiden om jouw antipasti – voorgerechten – te verrijken en ze op tafel zetten met een ham- of kaasplankje. 

Olive all’ascolana zijn groene olijven die eerst worden gevuld met varkens- of rundvlees, en vervolgens worden gepaneerd en gefrituurd! Een typisch aperitiefhapje uit de regio Marche, dat tegenwoordig in heel Italië te vinden is. 

Deze ‘olijven van Ascoli’ danken hun naam aan de stad Ascoli Piceno en het oorspronkelijke recept dateert uit de negentiende eeuw. wat een heerlijke hapjes!

Als alternatief op varkens- of rundvlees kan je ook kiezen voor kip of voor een vegetarische versie gevuld met groenten, of voor de liefhebbers van vis met kabeljauw.

7. Artisjokken op Romainse Wijze – Carciofi alla Giudia

Een Romeins-Joods gerecht. De naam “alla giudìa” komt blijkbaar van het recept van Joodse huisvrouwen, die aan het eind van Kippoer – het joodse boetedoeningsfeest  – dit artisjok gerecht serveerden. 

De Joodse gemeenschappen – eeuwenlang gedwongen zich te verplaatsen – ontwikkelden de gewoonte hun keuken aan te passen op basis van de grondstoffen die zij ter plaatse vonden. Ze pasten deze aan de kosjere beginselen aan en ontdekten zo nieuwe familierecepten die – in dit geval – de Italiaanse keuken hebben verrijkt.

Carciofi alla giudia; ze behoren knapperig aan de buitenkant en mals aan de binnenkant te zijn. Het is niet nodig om heel veel van de harde bladeren te verwijderen zoals vaak moet in andere artisjok recepten: 

Frituren is dan ook de methode om zelfs de hardste delen zachter te maken. Misschien is dit de reden waarom het recept zo succesvol was in tijden van armoede.

8. Groenteballetjes – Polpettine di Verdure

Groenteballetjes zijn knapperige, goudkleurige hapjes met een kleurrijke vulling van heerlijk gezonden (seizoens) groenten. De polpettine di verdure worden bijeengehouden door kaas, eieren en paneermeel.

Gehaktballetjes met groenten werden door onze Italiaanse overgrootmoeders bedacht om – met de ingrediënten van het land – hun kinderen op een lekkere manier, gezonde groenten te laten eten en zonder veel gezeur.  

Met de meeste groenten, zoals wortelen, aardappelen en courgette, zijn de balletjes goed te maken: het advies dat we jou willen geven is om het recept van tijd tot tijd te veranderen en het eventueel te verrijken met de seizoensgroenten uit jouw moestuin.

9 Gegratineerde Mosselen – Cozze Gratinate

Een heel eenvoudig, maar schilderachtig gerechtje, dat goed zal staan op jouw aperitivo buffet.

Gegratineerde mosselen of cozze gratinate is een voorgerecht van Siciliaanse oorsprong, op basis van mosselen waarbij de schelp gevuld wordt met een mengsel van paneermeel, knoflook, extra vierge olijfolie en peterselie.

De gegratineerde mosselen zullen dat typische korstje krijgen en zijn perfect als hapje bij de aperitivo, omdat ze licht verteerbaar zijn.

Gegratineerde mosselen worden soms ook met tomatensaus bereid, dit is een heel smakelijk en elegant voorgerechtje, de smaak van de mosselen gaat erg goed samen met de gratin en de tomatensaus. Geschikt voor de opening van een geraffineerd diner op basis van visgerechten.

10. Aardappelkroketjes – Crocchette di patate (met verschillende soorten vulling)

Als de crocchette di patate, aardappelkroketjes, eenmaal op tafel staan, zijn ze snel verdwenen. Iedereen, groot en klein, is er namelijk dol op!

In de traditie van Campanië staan aardappelkroketten bekend als “crocché” 

Dit heerlijke hapje leent zich prima voor vele variaties, voeg bijvoorbeeld wat kaas toe, blokjes ham, of misschien wat zalm. Een yoghurtsausje is er eventueel heerlijk bij. 

Als je dit favoriete fingerfood liever in de oven bereid, is dat ook prima, maar  gefrituurd zijn deze aardappelkroketjes nog net iets knapperiger; met hun gouden paneermeel en zachte vulling hebben ze de smaakpapillen van jong en oud veroverd! 

Het is een grote klassieker onder de voorgerechten en hapjes, heel populair bij een aperitief of een picknick en een smakelijk bijgerecht voor vlees- en visgerechten. Je kan er werkelijk alle kanten mee op!

11. Spiesjes – Spiedini di mozzarella e verdure grigliate

Vrolijk, fris, kleurrijk en gemakkelijk te bereiden: spiedini di mozzarella e verdure grigliate! Deze spiesjes met kersen-mozzarellaatjes, gegrilde groenten als opgerolde plakjes courgette of aubergine en een klein kersentomaatje zijn een eyecatcher op jouw aperitivo buffet. 

Zelfs met slechts een paar ingrediënten tover je een modern gerechtje op tafel dat niet alleen licht, maar ook rijk aan smaak is.

De mozzarella met gegrilde groentespiesjes worden vaak op smaak gebracht met een heerlijke vinaigrette. Ze zijn geschikt voor alle gelegenheden en zijn ook een geweldige manier om onze kinderen te laten genieten van een paar gezonde groenten.

Ook voor de volwassenen is het een welkom calorie-arm hapje, dat toch geweldig smaakt bij een prosecco of een droge witte wijn.

12. Pinzimonio di verdure

De pinzimonio di verdure is nog zo’n super gezond en kleurrijk gerecht, dat kan worden bereid met allerlei soorten rauwe groenten die worden opgediend in één schaal of in diverse kleinere schaaltjes.

De groente pinzimonio is een triomf van kleuren, dat veelal met verschillende sausjes geserveerd wordt. Rauwe wortels, plakjes komkommer, radijsjes, paprika of venkel in reepjes; alles smaakt heerlijk met een dipje en staat nog eens prachtig op tafel ook!

Uiteraard kan je variëren met de groenten, afhankelijk van het seizoen. Tip: een heerlijk sausje voor de pinzimonio is een extra vierge olijfolie simpelweg gemengd met een stroperige balsamicoazijn.