pizza soorten

10 + 1 Klassieke Italiaanse pizza’s die je in (bijna) alle Italiaanse restaurants kan vinden

Als we onze kinderen vragen wat hun lievelingsgerecht is, is het antwoord vaak “PIZZA!!!”, maar ook onder ons volwassenen is pizza een favoriet gerecht. 

De pizza komt oorspronkelijk uit Napels en de eerste bekende versie was – we hebben het over de 18e eeuw – de ‘Pizza Margherita’, opgedragen aan Margherita di Savoia, de toenmalige koningin van Italië. 

Margherita was meteen verkocht natuurlijk, want wie houdt er nu niet van een – met de allerbeste ingrediënten – rijkelijk belegde pizza?

Wil je alle bijzonderheden over de verschillende pizza soorten weten?

We vertellen je hieronder graag over de 10 + 1 Klassieke Italiaanse pizza soorten die je in (bijna) alle Italiaanse restaurants kan vinden.

Pizza Margherita

De klassieker van de pizza soorten! De meest bekende en waarschijnlijk meest bestelde pizza ter wereld. 

Deze overheerlijke, maar heel eenvoudige pizza werd in Napels, in de 18e eeuw, dus bereid voor de toenmalige koningin van Italië, Koningin Margherita.

Het doel van de Napoletaanse pizza expert Raffaele Esposito, was een prachtige pizza in de drie kleuren van de Italiaanse vlag te maken. 

Een heel eenvoudige bereiding, maar wel met die drie kleuren; Basilicum voor groen, Mozzarella voor wit en Tomaat voor rood.

Deze ‘basis’ pizza werd pas in de 20e eeuw echt bekend, eerst in heel Italië en later in de wereld. 

Pizza Marinara

Doet de naam “Pizza Marinara” je denken aan de zomer en de zee? Dat heb je goed bedacht. Zeelui maakten deze pizza ooit omdat de ingrediënten gemakkelijk te vinden en lang houdbaar waren. 

Pizza Marinara en pizza Margherita zijn de meest elementaire pizza soorten die er bestaat.

Deze pizza Marinara heeft echter weinig van doen met de bekende Marinara saus. 

Met maar vier ingrediënten – tomaat, knoflook, oregano en extra vergine olijfolie – is het een pizza die wordt geroemd om haar heerlijke eenvoud. Ter decoratie een blaadje basilicum in het midden en voilà! 

Pizza Capricciosa

De eigenzinnige pizza Capricciosa werd in de 20e eeuw – in 1937 om precies te zijn – in het gelijknamige restaurant in Rome geboren.

Dit is ook een van de klassieke Italiaanse pizza soorten die samen met de Margherita en de Marinara de wereld hebben veroverd. 

De pizza Capricciosa is echter ontstaan als een ‘lege-koelkast’-pizza, gewoon, om alle restjes op te maken. 

Maar denk alsjeblieft niet dat dit feit afdoet aan de geweldige smaak van deze pizza: Integendeel, de Capricciosa is een overvloedige pizza van hoge kwaliteit en kan met zijn rijke topping zeker tot de top-pizza’s gerekend worden. In ons pizza restaurant hebben we bijvoorbeeld een versie met “Porchetta di Ariccia” in plaats van gekookte Ham.

Pizza con Prosciutto Crudo – Pizza met Parmaham

Pizza met rauwe ham – in Nederland bekend als Parmaham – kan in Italië op verschillende manieren worden gegeten: Een ‘witte’ pizza zonder beleg, of focaccia, kan na het bakken belegd worden met rauwe ham, en dat smaakt geweldig.

Ook is een Pizza met Parmaham heerlijk in combinatie met slechts mozzarella; de pizza wordt met alleen mozzarella belegd en de plakjes prosciutto crudo worden dan een minuutje voordat de pizza uit de oven gehaald erop gelegd.

Tenslotte is het ook mogelijk een ‘rode’ pizza met mozzarella en prosciutto crudo te bereiden, door op de bodem eerst wat tomatensaus te doen en eventueel Parmesaanskaas-vlokken en Rucola toe te voegen.. ‘T is maar net wat je het lekkerst vindt!

Pizza Quattro Formaggi

Je hebt soms wel eens van die dagen dat je op zoek bent naar comfort food. Ik zou de echte kaasliefhebber dan comfort food van het hoogste niveau willen aanraden: de Pizza Quattro formaggi. Het is een van de bekendste pizza soorten!

Tomatensaus is facultatief, Mozzarella is een must, verder nog Gorgonzola en twee andere kazen, (bijvoorbeeld, Fontina, Emmental, Parmesaankaas), naar keuze erop en eventueel een blaadje basilicum om het plaatje af te maken.

Deze pizza is een lust voor ons oog en voor onze smaakpapillen, het is niet een van de meest gezonde pizza keuzes die je kan maken, maar je zal het toch niet elke dag eten dus..geniet ervan!

Pizza alla Diavola

Het is geen geheim dat rode peper en pikante ingrediënten over het algemeen als afrodisiacum werken

Dus waarom niet een klassieke pizza combineren met een snufje afrodisiacum?

Deze ‘duivelse’ pizza heeft een pikante smaak door de pikante plakjes salami en de pikante olijfolie die erop gaat. 

Als deze pizza met de juiste ingrediënten wordt bereid, voel je na de eerste hap het vuur in je mond; het symbool van de hel en dus ook van de duivel. In ons restaurant hebben we een versie met Nduja, een Calabrische pikante salami die erg populair is in Italië.

In Amerika is deze pizza enorm geliefd en staat daar bekend onder de naam ‘pizza pepperoni’; de pikante salami heet in de V.S. namelijk pepperoni en het is een van de bekendste pizza soorten.

Pizza 4 Stagioni

De Napolitaanse pizza ‘e quatte manere’ (op 4 manieren) wordt tegenwoordig pizza Quattro Stagioni (Vier Seizoenen) genoemd; alsof de ingrediënten waarmee deze is gegarneerd, elk in een bepaald seizoen verkrijgbaar zouden zijn, maar is dat waar? 

Over het algemeen wordt de pizza samengesteld uit 4 ingrediënten die kenmerkend zijn voor het seizoen: champignons staan dan voor de herfst, ham en olijven komen overeen met de winter, artisjokken zijn de lente en tenslotte tomaten en basilicum de zomer

Elk kwart van deze pizza is dus versierd met andere ingrediënten: soms worden ook basilicum, knoflook en oregano toegevoegd. Maar de basistopping voor de gehele pizza is tomatensaus en mozzarella.

Pizza Prosciutto e Funghi – met Gekookte Ham en Champignons

Deze Pizza Prosciutto e funghi is wederom een populaire pizza, maar deze keer met gekookte ham en champignons en wordt vaak zonder tomatensaus bereid.

Soms wil men echter niet van een vleugje rood afzien en kan menig pizzabakker de voorkeur geven aan kerstomaatjes boven tomatensaus. Maar het is maar net wat je het liefste hebt.

Verder komt deze pizza met romige wolkjes mozzarella erop. De champignons in olie kunnen ook vervangen worden door ander type paddenstoelen; als deze vers zijn zouden ze echter eerst in een pan met een beetje olijfolie en knoflook gebakken moeten worden, voordat ze over de pizza gaan.

Pizza Tonno (e Cipolla)

Pizza Tonno e cipolla (tonijn en ui) is een klassieker uit regio Calabrië. Je kunt Calabrië niet verlaten zonder deze pizza  geprobeerd te hebben.

De pizza Tonno e cipolla is het lekkerst als deze bereid wordt met rode ui; al helemaal met de rode uien waar de plaats Tropea beroemd om is. In combinatie met de zachte tonijn 

krijg je een heel smaakvolle Italiaanse pizza.

Ook hier geldt dat de bodem bedekt wordt met wat tomatensaus; wat gehalveerde kerstomaatjes erbij misstaan ook niet. Buiten de tonijn en uienringen, gaat er ook hier en daar wat mozzarella op en eventueel oregano.

Pizza Vegetariana

Ook een vegetarische Pizza is enorm smakelijk! De Marinara is daar een goed voorbeeld van (deze is trouwens ook geschikt voor vegans).

De pizza vegeteriana wordt eerst met tomatensaus belegd, veelal komt daar bovenop courgette in plakjes, aubergine in plakjes, reepjes rode en/of gele paprika en wellicht olijven. Het beste is om de aubergine vooraf even op de gril te leggen.

Je kan natuurlijk ook allerlei andere pizza soorten groenten gebruiken! Nog wat mozzarella erop als je niet vegan bent, en hij is af.

Deze pizza is perfect voor in alle seizoenen en biedt een smakelijk ‘vleesloos’ alternatief. 

Calzone Pizza

Eigenlijk een heel aparte pizza, omdat de Calzone dubbelgevouwen wordt gebakken! 

In Napels noemt men deze dubbelgevouwen pizza een Cazone (calzone), ze worden daar gemaakt met een vulling van Ricotta Kaas, Tomaten, Mozzarella en peper of met een vulling van ricotta kaas, mozzarella, paprika en kaantjes. 

Nog een derde bekende Napoletaanse vulling is schapen-ricotta kaas, gerookte provola, geraspte pecorino, peper, kaantjes, salami en plakjes hardgekookt ei

Alles netjes verdeeld over de lap deeg die wordt dubbelgevouwen en verzegeld, door het deeg goed aan te drukken. Vervolgens wordt de calzone kort gefrituurd. 

Calzone’s kunnen natuurlijk ook gewoon  in de (hout)oven bereid worden.

Conclusie

Dus… welke Italiaanse pizza soorten vind jij het lekkerste? Een rode, witte of calzone? Er is natuurlijk geen pasklaar antwoord op de vraag “welke pizza zal ik kiezen?” – iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. 

Als je met vrienden pizza gaat eten, is de keuze van de pizza vaak een dilemma dat de meeste van ons bezighoudt, om vervolgens altijd weer voor diezelfde pizza te kiezen. Dat is begrijpelijk, maar wist je dat…

Wij in onze pizzeria in Helmond, midden in het centrum van de stad, de beroemde Pizza Napoletana bereiden, van een geweldig deeg dat minstens 24 uur gerezen is en met alleen ingrediënten van de hoogste kwaliteit? Met als topping Mozzarella Fiordilatte di Agerola, Mozzarella di Bufala Campana en San Marzano tomatenaus.  

Onder de keuzes, hebben we de Pizza dello Chef, een combinatie van de originele Napolitaanse Pizzabodem en als topping het beste uit de traditionele Italiaanse keuken. We veranderen deze wekelijks, op basis van de inspiratie van onze meester pizzabakker en de seizoensgebonden ingrediënten. Als je meer wilt weten over ons restaurant, klik dan hier

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *