panettone

Panettone: 6 (of 7) dingen die je moet weten over dit traditionele Italiaanse kerstgerecht.

Wat is Panettone?

De onbetwiste koning die op iedere Italiaanse kersttafel prijkt; PANETTONE is een heerlijke luchtige, enorm hoge cake, gevuld met gekonfijt fruit. in Italië is het vooral populair rond kerst. Het bereiden van dit Italiaanse kerstgerecht is een serieuze zaak…

Het wordt bereid volgens een behoorlijk gecompliceerd recept, want iedere stap vergt uiterste concentratie: zowel het kiezen van de perfecte ingrediënten, als het tijdrovende rijsproces en het bakken van de panettone ‘prezioso’. 

De meeste Italianen kopen dit enorm geliefde dessert dan ook..maar waar let je nu op als je indruk wil maken op jouw gasten met deze TRADITIONELE KERST HEERLIJKHEID? Je wil natuurlijk veruit de lekkerste panettone op tafel zetten.

Wij zullen 6 (of misschien wel 7) geheimen met je delen betreffende het kiezen van de juiste panettone en hoe je die beste herkent.

Panettone kopen

De eerste 4 ‘segreti d’oro’ bij het KOPEN van een panettone zijn de volgende:

  1. We beginnen met de geur; we moeten een natuurlijke, uitnodigende en zoete geur waarnemen.
  2. Het oog wil ook wat. Het perfecte ambachtelijke exemplaar is er een die uniform en goed gerezen is, met de nodige ‘lucht gaten’. De korst moet stevig en goudbruin zijn. De hoeveelheid gekonfijt fruit die erin verwerkt is, geeft je direct een idee van de kwaliteit.
  3. Lees de ingrediënten op het etiket. Let op de hoeveelheid gekonfijt fruit, rozijnen en boter. 
  4. De houdbaarheidsdatum is nog een bepalende factor. Hoe langer houdbaar, hoe meer conserveermiddelen erin verwerkt zitten. Wij willen er natuurlijk een die kort houdbaar is!
  5. Let op elegantie en delicaatheid. Ondanks de suikers en vetten, moet de panettone duidelijk een idee van elegantie suggereren. De aroma’s van gekonfijt fruit, rozijnen en vanille moeten perfect met elkaar in balans zijn.  

Dit gerecht bestellen

Je hebt misschien je PANETTONE voorgeproefd, zodat je weet wat voor dessert je gaat BESTELLEN voor na je indrukwekkende kerstmaaltijd. Heb je ook gelet op de juiste textuur en consistentie? We geven je nog een paar laatste gouden ‘segreti’ mee:

  1. De luchtigheid is enorm belangrijk

Dit Italiaanse kerstdesserst moet de juiste textuur en consistentie hebben. Die wordt verkregen door boter, suiker en het rijs- en bakproces. De cake moet wat ‘terugveren’ als je deze aanraakt en een plak moet goed ‘af te scheuren’ zijn zonder dat deze breekt. 

Last but not least willen we je ook nog onze nummer 7 meegeven: 

  1. De bite: Heel belangrijk! De panettone mag absoluut niet als rubberachtig ervaren worden tijdens het kauwen. Daarnaast moet de smaak in de mond harmonieus zijn in zijn verschillende componenten; zoet, zout, zuur en bitter. 

Panettone zelf maken

Ook al is het thuis bereiden echt niet eenvoudig, we vinden het toch de de moeite waard om het originele RECEPT met jou te delen.

Wellicht durf je het aan! 😉

De ingrediënten:

Voor 1200 gram deeg (1e deeg): manitoba-meel 250 g – bakkers gist ‘lievito madre’ 65 g – water 125 g – boter 70 g – suiker 65 g – mout 2 g – dooiers 50 g

Voor het 2e deeg: manitoba-meel 62 g – suiker 50 g – boter 40 g – dooiers 50 g – rozijnen 150 g – snufje zout – vanillestokje – acaciahoning 16 g – gekonfijte citroen 30 g -gekonfijte sinaasappel 70 g – sinaasappelpuree 75 g – mandarijn pasta 30 g – citroenpasta 20 g.

En voor het volledige recept voor klik je hier.

Hoe bewaar je panettone 

Weet je al of je deze delicatesse gaat kopen, of toch liever zelf wil maken? We geven jou vast ons bewaaradvies voor zowel de zelfgemaakte als de kant en klare PANETTONE.

Het BEWAREN van een zelfgemaakte panettone is simpel. Zodra het gerecht is afgekoeld, stop je de cake twee dagen in een katoenen (brood)zak, want op deze manier komen alle aroma’s vrij. 

Als je ‘moedergist’ ofwel ‘lievito madre’ hebt gebruikt, kan de panettone na het bakken een week goed gesloten in een plastic zak worden bewaard. Je kan de cake na het bakken – en afkoelen – ook invriezen.

Je kan een originele, kant en klare panettone ook ongeveer een week in een goed gesloten plastic zak bewaren.

Hoe het te presenteren

Om een mooie PANETTONE te PRESENTEREN aan jouw tafelgenoten, zal je deze ofwel zelf moeten bereiden, of kopen. 

Als je het gerecht zelf gaat klaarmaken, kies dan altijd voor de allerbeste ingrediënten en weeg alles zorgvuldig af voordat je begint. Volg de instructies goed op. Als je wil kan je bovenop nog een mooie glazuurlaag met amandelen aanbrengen. maar dat is een extraatje.

Koop je er toch liever eentje? We geven je geen ongelijk!

Er zijn immers overheerlijke, handgemaakte, traditionele panettones verkrijgbaar, Onder andere deze: 

We wensen jou en je familie een geweldige maaltijd toe, met een panettone ‘meraviglioso’ ter afsluiting!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *