Pasta Koken: tips en trucs voor het perfect bereiden van al dente pasta
Wedden dat je denkt dat er bij PASTA KOKEN niet veel komt kijken? Je zal waarschijnlijk al tientallen of zelfs honderden keren pasta hebben bereid, maar heeft deze dan wel de ‘juiste bite’? Ken je daadwerkelijk het geheim om een perfecte pasta te koken, ‘al dente’?
Blijkbaar hebben de arabieren – rond het jaar 1000 – het pasta concept naar Italië gebracht, het werd toen Triya genoemd en werd gemaakt in Palermo. In antieke geschriften wordt de pasta omschreven als ‘voedsel gemaakt van bloem in de vorm van slierten’.
Italianen hebben de techniek van pasta koken meestal goed onder de knie, maar wij kunnen nog wel wat hulp gebruiken. Hier onze TIPS EN TRUCS:
Hoe maak je pasta
Je begint natuurlijk met het bij elkaar zoeken van het nodige keukengereedschap als een grote hoge pan voor de pasta, een wok of andere grote (braad)pan voor de saus en een vergiet.
Dan komen we bij de ingrediënten die we nodig hebben voor het koken van de pasta. We kunnen gemiddeld 80 gram ongekookte pasta per persoon rekenen, we hebben verder grof zout en water nodig.
De voorkeur gaat uit naar een 100% Italiaanse pasta van durum tarwegriesmeel, bij voorkeur bereid in mallen van brons ‘trafilati al bronzo’.
HOE MAAK JE DE PASTA? We brengen eerst voldoende water aan de kook en dan voegen we het grove zeezout toe. Vervolgens voegen we de pasta toe aan het kokende water en lezen we de kooktijd van de uitgekozen pasta op de verpakking.
Hoeveel pasta per persoon
Je wil natuurlijk weten HOEVEEL PASTA PER PERSOON je moet gebruiken, want je wil genoeg serveren voor alle gasten aan tafel. Je hebt net kunnen lezen dat je gemiddeld 80 gram per persoon neemt voor ‘gewone’ pasta. Gebruik je echter ‘pasta fresca’, dan is 80 gram aan de magere kant. Je mag gerust tussen de 100 en 120 gram p.p. rekenen.
Hebben we het over gevulde pasta, zoals ravioli, tortelloni etc., dan is 150 gram p.p. voldoende. Dan hebben we nog gnocchi – 130 gram p.p. is prima. De precieze hoeveelheid pasta die je nodig hebt, hangt dus af van de soort pasta die je kookt.
N.B. Het gewicht heeft betrekking op ongekookte pasta.
Kijk hier voor de heerlijkste pastasauzen.
Hoeveel zout pasta koken
We willen graag het geheim over de toevoeging van grof zeezout met je delen. Wist je dat de toevoeging van grof zout in koud water het bereiken van 100 ° C – de kooktemperatuur – vertraagt? Ook kan het zout een ijzerachtige nasmaak aan de pasta geven.
In HOEVEEL ZOUT ga je de PASTA KOKEN? De aanbevolen dosis zout is 7 gram per 100 gram pasta.
Handig om te weten, dat hoe langer de pasta moet koken, hoe minder zout je moet gebruiken. Als de pasta bijvoorbeeld 10 minuten moet koken, zou de dosis zout moeten variëren van 7 tot 10 gram. Als je de pasta 15 minuten of langer moet koken, dan is 5 gram zout voldoende.
Hoeveel water heb je nodig?
In HOEVEEL WATER moet je PASTA nu eigenlijk KOKEN? Reken ongeveer 1 liter voor 100 gram pasta. Vul de pan niet tot aan de rand met water, tot ⅔ is meer dan genoeg, anders kookt het water – tijdens het pasta koken – over.
Kies de juiste pan op basis van de hoeveelheid water en de pastasoort. Voor spaghetti kies je een hoge pan.
De pan moet worden afgedekt om het water eerder te laten koken. Tijdens het koken van de pasta gebruik je geen deksel.
Een leuk weetje: het kookwater van de pasta wordt gebruikt om pasta sauzen aan te lengen. Wat over is wordt hergebruikt om de vaat vast wat schoon te maken of om de planten water te geven.
Hoe kook je pasta
De volgende stap; HOE KOOK JE de PASTA op de juiste manier?
De vlam moet onder de pan blijven, de pasta moet goed blijven koken en vaak doorgeroerd worden tijdens het koken, anders gaat deze aan elkaar plakken.
Voor beetgare pasta; kijk altijd eerst naar de tijden die aangegeven zijn op de verpakking, maar proef tussendoor om te checken, je wil dat de pasta ‘al dente’ blijft.
Als je een groot formaat pasta kookt, kan je deze pasta beter 2 minuten minder laten koken dan op de verpakking staat, ze kunnen namelijk stuk koken. Je zet het vuur uit en dekt de pan af met het deksel. Laat een paar minuutjes rusten en proef, is de pasta ‘al dente’ giet hem dan af.
Hoelang moet je pasta koken
Bent je bang dat je niet precies weet HOELANG je de PASTA MOET KOKEN en dat de pasta te gaar wordt? Zet na de kooktijd het vuur uit, giet een pollepel koud water in de pan. Als je het pasta koken stopt, voorkom je dat de pasta te gaar wordt.
Giet de pasta af en bewaar het kookvocht, we willen een deel van het kookvocht in de saus doen. Zo kunnen we minder olijfolie gebruiken.
Wil je op jouw gasrekening besparen, dan volgt hier een gouden tip: kook de pasta 2 minuten op hoog vuur en zet het vuur dan uit, dek de pan af en laat de pasta 10 tot 15 minuten rusten. Proef de pasta: als hij al dente is, is hij gaar!