Panettone

Panettone

Panettone is a classic Italian Christmas dish. To be more precise: a Christmas dessert. On most tables in Italy, the Christmas dinner ends with this light cake. The secret? Most families skip making this dish themselves. If they already have a panettone recipe, it is dusty somewhere, because the vast majority of Italians buy their panettone elsewhere . If you are planning to do that, here are seven golden tips for buying a panettone .

True fans of Italian cuisine should try to make a good panettone recipe at least once. While collecting all the ingredients can be a challenge, even true Italians can make a big impression with a successful version of this cake. Our panettone recipe takes about two hours to make, but then you also have something. Still looking for a different dessert? We have an overview of twelve Italian desserts to lick your fingers elsewhere on our site .

Tiramisu

Tiramisu

De oorsprong van tiramisu is onzeker en zowel Piemonte, Friuli Venezia Giulia als Veneto, strijden om zijn oorsprong. TIRAMISU is een van de bekendste en oudste recepten uit de Italiaanse keuken. Het is een dessert dat bestaat uit lagen lange vingers gedrenkt in koffie en gevuld met een crème op basis van mascarpone.
Het Tiramisu-dessert is inmiddels over de hele wereld beroemd geworden. Vroeger maakten de Italiaanse grootmoeders een heel voedzaam ontbijt voor hun kleinkinderen, zodat ze er lang mee vooruit konden. Het was een vers ei, met suiker opgeklopt, koffie of warme melk erbij voor de kleintjes en klaar! Uit deze wonderbaarlijke crème is de tiramisu geboren. Het Italiaanse dessert bij uitstek!

Panna cotta ai frutti di bosco

Panna cotta ai frutti di bosco

Panna cotta is een verrukkelijk Italiaans dessert, waar het water van in je mond loopt! Als het goed wordt klaargemaakt, is het een dessert waar zowel grote als kleine gasten steeds weer van genieten.

Er wordt beweerd dat het Siciliaanse dessert ‘Biancomangiare’ een voorganger is van de panna cotta. Het werd van origine bereid met amandelmelk, dit kwam voort uit de Arabische overheersing. Toen het dessert in Noord-Italië arriveerde, werd de amandelmelk vervangen door koemelk.
In een heel ander verhaal over panna cotta wordt ons echter verteld, dat in het begin van de twintigste eeuw de familie Songia uit Cuneo dit dessert bedacht. In de jaren zestig verfijnde sterrenchef Ettore Songia het recept voor dit dessert zoals we het nu kennen.

Panna cotta is overheerlijk in combinatie met bosvruchten coulis, zoals in dit recept. Maar je kunt eindeloos varieren met bijvoorbeeld gesmolten chocolade, Nutella of karamelsaus en krokante toppings, zoals grof gemalen amandelkoekjes of chocoladesnippers.

Chocoladesoufflé

Chocoladesoufflé

Het is moeilijk om de oorsprong van de soufflé te achterhalen, maar het schijnt ongeveer uit de middeleeuwen te dateren, vooral geliefd tijdens achttiende-eeuwse feesten en banketten.

Het woord soufflé is afgeleid van het Franse ‘souffler’, wat ‘blazen’ betekent, precies wat er met het deeg gebeurt als het in de oven wordt gebakken: het “blaast zich wat op”.

Chocoladesoufflé is een voortreffelijk dessert dat pure chocolade combineert met romige eidooiers en luchtig eiwit. Meestal bereid in kleine vormpjes, moet het dessert altijd kort in de oven om fluweelzacht te blijven in het midden, met een verrukkelijke, knapperige bovenkant.

Het wordt als een uitdagend toetje beschouwd, maar als het perfect wordt bereid, resulteert dit in een tongstrelende, delicate en zoete traktatie. Het is tegenwoordig een van de meest internationaal geprezen desserts.