italiaanse desserts

10+2 Italiaanse desserts om jouw vriendendiner op een plezierige manier af te ronden

Hoeveel Italiaanse toetjes ken jij? De gastronomische traditie van het “Belpaese” is een eindeloze reis; of het nu om de zoete of om de hartige recepten gaat, Italianen houden nu eenmaal van uitdagingen. Vooral die van eigen bodem. 

De alom beroemde Italiaanse patisserie, bezit een immens patrimonium aan geweldige recepten. Niet alleen vanwege de enorm verfijnde smaak natuurlijk, de technieken en ook de pure ingrediënten spelen een grote rol, maar ook hun historische waarde. 

Hieronder zie je 12 Italiaanse desserts, die we allemaal zouden moeten kennen, of die we minstens één keer in ons leven zouden moeten proeven: 12 Italiaanse ideeën voor typische TOETJES om thuis te proberen.

Verras JOUW VRIENDEN daarom met heerlijk Italiaans desserts! Kies hier je favoriet of scroll door het hele artikel om alle Italiaanse desserts te zien.

Tiramisu: de prins van Italiaanse desserts.

Eind jaren zestig publiceerde de gastronoom Giuseppe Maffioli het kookboek ‘La cucina Trevigiana’, waarin hij vertelt over de Venetiaanse gewoonte om zabaglione te eten samen met room en koekjes. 

In een ander verhaal werd TIRAMISU, zoals wij die kennen pas in 1970 geboren: in Treviso, in restaurant ‘Alle Beccherie’, werd tiramisu gemaakt met eieren, suiker, mascarpone, koffie, cacao en savoiardi koekjes ofwel lange vingers. 

Volgens anderen zou in Friuli-Venezia Giulia het recept ontdekt zijn door restaurant eigenaresse Norma Pielli. Zij serveerde ‘Dolce Torino’, eerst op basis van lange vingers, boter, chocolade, eigeel en melk. Norma kwam op het idee om de boter te vervangen door mascarpone en de lange vingers in sterke koffie te dopen, de naam werd bedacht door haar man. 

Het dessert verovert de harten van Italianen in no-time en niet veel later ook die van ons!

Panna cotta

PANNA COTTA is nog een van de Italiaanse desserts waar de hele wereld jaloers op is. De oorsprong van dit geweldige toetje lijkt Piemontese te zijn en blijkbaar gelinkt aan een dame van Hongaarse komaf, die in de heuvels van Cuneo woonde. 

Anderen zeggen echter dat de “vader” van dit dessert de Siciliaanse ‘biancomangiare’ is, een heel oud dessert dat teruggaat tot de Arabische overheersing in Sicilië, waarin koemelk werd vervangen door amandelmelk. 

Met de overheerlijke panna cotta zijn er tal van variaties mogelijk: van de klassieke panna cotta met karamelsaus tot die met bosbessensaus – en nog veel meer creatieve sauzen! Panna cotta prijkt op het menu in ieder Italiaans restaurant, ben jij er net als de Italianen, ook zo dol op?

Zelf ook een keer panna cotta proberen? Op ons to-gomenu vind je het ook tussen onze italiaanse desserts.

Sorbetto: het ijskoude dessert

Dit zonnige drankje heeft een levendige geur die onmiskenbaar is en een smaak die wat tintelt op je tong, maar onweerstaanbaar is: het is citroensorbet, ‘SORBETTO al limone’. Het ijskoude dessert heeft een verfrissende smaak, met een delicaat zure nasmaak. 

Dit Italiaanse meesterwerkje is perfect om aan het einde van een maaltijd te serveren. Maar ook als tussendoortje, of na een lange werkdag. 

Er wordt gezegd dat keizer Nero ijs uit de Apennijnen meebracht om deze sorbetto te laten bereiden. Deze sorbet-traditie raakte echter in de vergetelheid, totdat de Arabieren het in de 9e eeuw op Sicilië nieuw leven inblazen. 

In de 17e eeuw echter, streek de Siciliaanse Francesco Procopio dei Coltelli met de eer van de sorbetto in Italië en daarbuiten.

Chocoladesoufflé : het dessert met een warm hart 

De CHOCOLADE SOUFFLÉ is een ideaal toetje om enorm van te genieten, het maken van een chocolade soufflé is ook niet zo moeilijk als het misschien mag lijken. Het geheim voor het verkrijgen van een mooie en zachte chocolade soufflé, zit ‘m in het niet te stevig opkloppen van het eiwit en de oven nooit te openen tijdens het bakken.

Het recept kwam dit keer toch echt van een van de beste chef-koks van Frankrijk, Michel Bras, en helaas niet van een Italiaan. Dit neemt niet weg dat het ook in Italië een gewaardeerd dessert is en tot in de perfectie bereid wordt. In ‘92 opende Bras zijn restaurant ‘Le Suquet’, een familiebedrijf. In ‘99 verdient hij maar liefst drie Michelinsterren, elk jaar weer, totdat zijn zoon in 2017 minder werkdruk eist.

Zelf dit uitdagende en heerlijke toetje ook proberen te bereiden? Ons recept voor chocoladesoufflé leert je precies hoe je jouw versie perfect maakt.

Bavarois of Bavarese : Frans of Italiaans dessert? 

BAVAROIS is van oorsprong Duits (laat de Fransen het maar niet horen!), het dessert is geboren in Beieren en was daar in de achttiende eeuw al super populair. Later arriveerde het in Frankrijk, waar het werd verfijnd tot het heerlijke toetje, dat we nu zo waarderen vanwege zijn zachte smaak en luchtige textuur. 

Door z’n delicate consistentie, kan het dessert worden verrijkt met verschillende ingrediënten en aroma’s, zoals gekonfijt fruit, jam of – waarom niet, dachten de altijd originele Italianen- koffie! 

Wil je een fris en energiek dessert op tafel zetten, probeer dan eens ‘BAVARESE’ al caffe’ te bereiden. 

De Italianen vinden hun eigen keuken natuurlijk de beste in de wereld, dus hebben ze gewoon een nog betere versie van dit toetje bedacht. 

Laat de Fransen het maar niet horen! 😉

Sgroppino 

SGROPPINO is een heel populair citroendrankje in Veneto – met lekker wat alcohol – waar het bekend staat als “sgropin”. 

Sgroppino is een uitstekende keuze, na de vaak zware Italiaanse maaltijd, of tussen alle gangen door, meestal geserveerd in een champagnefluit. Het drankje heeft als doel het gehemelte te neutraliseren na vlees- en visgerechten, of simpelweg als digestief tijdens vakanties of belangrijke lunches.

Het is een drankje dat vergelijkbaar is met een citroensorbet of ‘sorbetto al limone’, maar die van elkaar verschillen door de toevoeging van alcohol: om de sgroppino te bereiden, heb je namelijk niet alleen citroenijs, maar ook wodka en prosecco nodig. 

Een geweldig fris en neutraliserend drankje, dat ervoor zorgt dat je smaakpapillen de volgende gang weer optimaal beleven!

Semifreddo 

In de warme Italiaanse zomermaanden kan een simpele ijskoffie net niet voldoende zijn om je de juiste energie te geven. En als je in de vroege namiddag ook iets zoets erbij wil, dan is een parfait, ook SEMIFREDDO genaamd, precies wat je nodig hebt na bijvoorbeeld verschillende uren op het strand doorgebracht te hebben of ter afsluiting van een perfecte zomerse lunch.

Het is vergelijkbaar met een ‘gelato’ maar met een net iets andere structuur en het voordeel dat het thuis makkelijker kan worden bereid, zonder het gebruik van een ijsmachine. Het perfecte zoete tussendoortje om te delen met jouw vrienden en in de tuin van te genieten! Geschikt voor een warme, broeierige dag.

Weet jij al wie je uit gaat nodigen om deze klassieker onder de Italiaanse desserts te komen proeven?

Cannolo: het Siciliaanse toetje 

De onbetwiste koning van de Siciliaans patisserie: De CANNOLO SICILIANO behoort tot de beroemdste italiaanse desserts ter wereld! Het is een populair, oud Arabisch recept en de naam is afgeleid van de rietstengel, die tot voor kort werd gebruikt om de wafel te kunnen rollen. 

Om de ‘cannoli’ wafels thuis te bakken is niet veel nodig: slechts de juiste ingrediënten en een beetje handigheid. 

De vulling is volgens het originele recept een gezoete ricotta van schapenmelk, deze geeft een enorm zachte smaak aan dit vrij zware dessert.

Verder wordt er gekonfijt fruit, ‘canditi’ genaamd, en geraspte chocolade door de schapenricotta geroerd. Als de cannolo eenmaal gevuld is met deze rijke crème, wordt het tijd voor de ‘final touch’; Het besprenkelen van de cannolo met poedersuiker. Loopt het water jou al in de mond?

Millefeuilles of Millefoglie 

MILLEFEUILLES; MILLEFOGLIE, vertaald uit het Italiaans, betekent ‘duizend bladeren’, dat klinkt natuurlijk veel romantischer dan het bij ons bekende ‘bladerdeeg’.

De gebroeders De Bellis, banketbakkers van een van de beroemdste patisserieën in de Italiaanse hoofdstad genaamd – hoe kan het anders – ‘De Bellis’, veranderden Rome voorgoed. 

Hun Millefoglie-bar serveert de meest heerlijke croissants, soesjes, en mousses, tot hun wereldberoemde millefoglie-taart met de meest verse banketbakkersroom en een vleugje slagroom. Bovenop een gekarameliseerde korst, die de juiste knapperigheid aan deze taart geeft. 

Sinds niet al te lange tijd, bereiden de broers het beroemde millefoglie dessert zelfs in een gepersonaliseerde versie volgens ieders smaak. Ga je op vakantie naar Rome? Dan is het zeer de moeite waard, de gebroeders een bezoekje te brengen!

Babà al Rum: Het zoete van Napels 

Deze onweerstaanbare Napolitaanse delicatesse in de vorm van een paddenstoel is van origine gedrenkt in rum, wat een kenmerk van Napolitaans gebak is. Baba heeft een merkwaardige geschiedenis. Het lijkt erop dat het dessert rond 1830 in Polen werd geboren en dat het zich verspreidde naar de Elzas. 

Pas toen de BABA in Napels aankwam, werd er een onverbeterlijke versie van gemaakt, De Napolitaanse versie werd wereldberoemd. Baba is gemaakt van zacht gezuurd deeg, gebakken in de oven en gedrenkt in RUM. Hiermee is alcohol een populair ingredient van meerdere Italiaanse desserts.

Een tweede versie van baba, is met LIMONCELLO, de ‘paddestoel’ wordt dan gedrenkt in de mierzoete, sterke limoncello, die vaak wordt gebruikt als afsluiting van een maaltijd ‘per digerire’, om de o, zo belangrijke spijsvertering op gang te brengen.

Babà al Rhum prijkt trouwens ook op ons to-gomenu.

Cassata Siciliana 

Nog een super lekker Siciliaans dessert is CASSATA, deze heerlijkheid wordt eigenlijk in de hele regio gemaakt, waarbij de ingrediënten en decoraties wat van elkaar verschillen. Het basisrecept is simpel: biscuitgebak en ‘reale pasta’ – de typisch Siciliaanse amandelspijs die je terug proeft in de meeste gebakjes – ricotta van schapenmelk en gekonfijt fruit. 

In Syracuse bereidt men de cassata zonder glazuur en met laagjes biscuit, bij de Messina-variant, gebruikt men licht gezoete ricotta en ga zo maar door. De smaak kan variëren, vaak wordt dit dessert verrijkt met stukjes chocolade en gekonfijt fruit, pijnboompitten, pistachenoten, sinaasappel, kaneel of vanille. 

Al deze ingrediënten komen vaak terug in de verrassende Siciliaanse keuken, die opvallend veel Arabische invloeden heeft opgepikt, net als de kathedralen en kerken op dit prachtige eiland.

Chocolade mousse of Mousse al Cioccolato

CHOCOLADE MOUSSE, of ‘MOUSSE AL CIOCCOLATO’, is een van de meest klassieke italiaanse desserts, waar iedereen erg dol op is. Het is niet precies bekend wat de oorsprong is, maar feit is, dat dit sexy toetje in 1755 voor het eerst verscheen in het kookboek “Les soupers de la cour” van de Franse kok Menon. 

Sinds deze datum heeft de chocolademousse ook het verhemelte veroverd van veel Italianen. Wellicht is dat te danken aan de microscopisch kleine luchtbelletjes binnenin, die het dessert zo licht en luchtig maken? Of vanwege de heerlijk zoete en tegelijk bittere smaak, waar we maar geen genoeg van krijgen? Waarschijnlijk is het de betoverende combinatie die deze crème zo beroemd heeft gemaakt over de hele wereld.

En jij, welke andere Italiaanse desserts ken jij? Laat het ons weten in de comments!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *