AuthorBelcapo
DifficultyBeginner
Saltimbocca alla romana is een typerend hoofdgerecht uit de Lazio-keuken! Saltimbocca zijn plakjes kalfsvlees met rauwe ham en salie. Een verleidelijk en snel gerecht dat zo lekker is, dat het "in je mond springt’, vertaald uit het Romeinse dialect. Saltimbocca komt van het Italiaanse ‘saltare-in-bocca’. Vanuit Brescia - blijkbaar de geboorteplaats van dit Italiaanse vleesgerecht - lijkt het erop dat de saltimbocca zich verspreidde naar vele delen van Italië en eind 19e eeuw ook Zwitserland, Spanje en Griekenland bereikte. Al is saltimbocca in Brescia geboren, toch is Rome absoluut de stad die de saltimbocca de hare heeft gemaakt. Zo zeer zelfs, dat deze lekkernij vandaag de dag saltimbocca alla romana worden genoemd.

[cooked-sharing]

Saltimbocca alla romana
Yields4 Servings
Prep Time15 minsCook Time10 minsTotal Time25 mins
 12 dunne plakjes kalfsvlees van uitstekende kwaliteit
 12 kleine plakjes rauwe ham om in twee te delen of 6 kleine plakjes
 12 verse salieblaadjes
 4 tbsp boter (waarvan 2 theelepels voor het kookvocht)
 2 tbsp bloem
 2 cups droge witte wijn
 zout en peper naar smaak
Ingrediënten
Hoe Saltimbocca alla Romana te maken
1

Verdeel allereerst de plakjes kalfsvlees op een snijplank, leg daarna op elk plakje kalfsvlees een stuk rauwe ham, dat is net iets kleiner dan het vlees.
Voeg in het midden een salieblad toe en maak er met behulp van een tandenstoker kleine rolletjes van, met de ham en salie aan de binnenkant.

2

Wanneer je deze rolletjes kalfsvlees klaar hebt, leg je ze op een bord waar je eerder de bloem op de bodem hebt gestrooid en beweegt ze voorzichtig door de bloem.

3

Smelt de boter op laag vuur in een grote pan waarin je alle Saltimbocca kunt schikken. Voeg de plakjes toe.

4

Verhit op middelhoog vuur ongeveer 1 minuut, tot de Saltimbocca bruin beginnen te worden en voeg de witte wijn toe. Laat de Saltimbocca 1 minuut sudderen op middelhoog vuur en draai de pan wat rond om ervoor te zorgen dat de saus een beetje over het oppervlak van het vlees stroomt. Zet het vuur dan uit!

5

Leg de Saltimbocca alla Romana op een serveerschaal. Strooi wat zout en peper erover naar smaak.

6

Voeg nog een theelepel boter toe aan de pan en laat de jus stollen tot hij in een paar seconden romig wordt.

7

Serveer de Saltimbocca alla romana heet, met de jus!

Ingredients

 12 dunne plakjes kalfsvlees van uitstekende kwaliteit
 12 kleine plakjes rauwe ham om in twee te delen of 6 kleine plakjes
 12 verse salieblaadjes
 4 tbsp boter (waarvan 2 theelepels voor het kookvocht)
 2 tbsp bloem
 2 cups droge witte wijn
 zout en peper naar smaak
Ingrediënten

Directions

Hoe Saltimbocca alla Romana te maken
1

Verdeel allereerst de plakjes kalfsvlees op een snijplank, leg daarna op elk plakje kalfsvlees een stuk rauwe ham, dat is net iets kleiner dan het vlees.
Voeg in het midden een salieblad toe en maak er met behulp van een tandenstoker kleine rolletjes van, met de ham en salie aan de binnenkant.

2

Wanneer je deze rolletjes kalfsvlees klaar hebt, leg je ze op een bord waar je eerder de bloem op de bodem hebt gestrooid en beweegt ze voorzichtig door de bloem.

3

Smelt de boter op laag vuur in een grote pan waarin je alle Saltimbocca kunt schikken. Voeg de plakjes toe.

4

Verhit op middelhoog vuur ongeveer 1 minuut, tot de Saltimbocca bruin beginnen te worden en voeg de witte wijn toe. Laat de Saltimbocca 1 minuut sudderen op middelhoog vuur en draai de pan wat rond om ervoor te zorgen dat de saus een beetje over het oppervlak van het vlees stroomt. Zet het vuur dan uit!

5

Leg de Saltimbocca alla Romana op een serveerschaal. Strooi wat zout en peper erover naar smaak.

6

Voeg nog een theelepel boter toe aan de pan en laat de jus stollen tot hij in een paar seconden romig wordt.

7

Serveer de Saltimbocca alla romana heet, met de jus!

Notes

Saltimbocca alla romana