AuthorBelcapo
DifficultyBeginner

Panna cotta is een verrukkelijk Italiaans dessert, waar het water van in je mond loopt! Als het goed wordt klaargemaakt, is het een dessert waar zowel grote als kleine gasten steeds weer van genieten.

Er wordt beweerd dat het Siciliaanse dessert 'Biancomangiare' een voorganger is van de panna cotta. Het werd van origine bereid met amandelmelk, dit kwam voort uit de Arabische overheersing. Toen het dessert in Noord-Italië arriveerde, werd de amandelmelk vervangen door koemelk. In een heel ander verhaal over panna cotta wordt ons echter verteld, dat in het begin van de twintigste eeuw de familie Songia uit Cuneo dit dessert bedacht. In de jaren zestig verfijnde sterrenchef Ettore Songia het panna cotta recept tot het dessert zoals we het nu kennen.

Panna cotta is overheerlijk in combinatie met bosvruchten coulis, zoals in ons panna cotta recept hieronder. Maar je kunt eindeloos varieren met bijvoorbeeld gesmolten chocolade, Nutella of karamelsaus en krokante toppings, zoals grof gemalen amandelkoekjes of chocoladesnippers.

[cooked-sharing]

panna cotta
Yields4 Servings
Prep Time15 minsCook Time5 minsTotal Time20 mins
 200 g vloeibare slagroom
 65 g melk
 50 g kristalsuiker
 3 g gelatinepoeder
 15 g water
 70 g halfgeklopte slagroom
Bosvruchten Coulis
 250 g bosvruchten
 1 citroen schil geraspt
 50 g suiker
 2 tbsp citroensap
Per la panna cotta
1

Verwarm de melk met 50 g vloeibare slagroom en suiker op laag vuur en haal de pan dan van het vuur af als het kookpunt is bereikt.

2

Filtreer het mengsel en voeg de resterende 150 g vloeibare room en de, eerder in koud water gelegde, gelatine toe.

3

Als het mengsel is afgekoeld, meng je de halfgeklopte slagroom met zachte bewegingen van onder naar boven.

4

Giet de panna cotta in de glazen en zet ze 2 uur weg in de koelkast om op te stijven.

Bosvruchten Coulis
5

Kook de bosvruchten 2 of 3 minuten in een pan met antiaanbaklaag met de citroenschil, tot de vruchten hun sap hebben losgelaten. Voeg de suiker en het citroensap toe en kook nog een minuut. Laat het afkoelen.

6

Maak de panna cotta af met de bosvruchten-coulis, serveer en geniet van een heerlijk Italiaans dessert.

7

Tip van de Chef: om dit dessert een nog feestelijkere uitstraling te geven, kun je het garneren met vers rood fruit en krokante, grof verkruimelde brosse koek

Category

Ingredients

 200 g vloeibare slagroom
 65 g melk
 50 g kristalsuiker
 3 g gelatinepoeder
 15 g water
 70 g halfgeklopte slagroom
Bosvruchten Coulis
 250 g bosvruchten
 1 citroen schil geraspt
 50 g suiker
 2 tbsp citroensap

Directions

Per la panna cotta
1

Verwarm de melk met 50 g vloeibare slagroom en suiker op laag vuur en haal de pan dan van het vuur af als het kookpunt is bereikt.

2

Filtreer het mengsel en voeg de resterende 150 g vloeibare room en de, eerder in koud water gelegde, gelatine toe.

3

Als het mengsel is afgekoeld, meng je de halfgeklopte slagroom met zachte bewegingen van onder naar boven.

4

Giet de panna cotta in de glazen en zet ze 2 uur weg in de koelkast om op te stijven.

Bosvruchten Coulis
5

Kook de bosvruchten 2 of 3 minuten in een pan met antiaanbaklaag met de citroenschil, tot de vruchten hun sap hebben losgelaten. Voeg de suiker en het citroensap toe en kook nog een minuut. Laat het afkoelen.

6

Maak de panna cotta af met de bosvruchten-coulis, serveer en geniet van een heerlijk Italiaans dessert.

7

Tip van de Chef: om dit dessert een nog feestelijkere uitstraling te geven, kun je het garneren met vers rood fruit en krokante, grof verkruimelde brosse koek

Notes

Panna cotta ai frutti di bosco