Arancini Siciliani

Arancini Siciliani

Rijst bitterballetjes, een typisch gerecht uit de Siciliaanse keuken en streetfood bij uitstek.
Er zijn vele recepten waarmee arancini worden bereid en we verzekeren je dat ze allemaal even heerlijk zijn!

De oorsprong van het gerecht gaat terug tot de Arabische overheersing; de sinaasappel, waarvan de naam en vorm zijn afgeleid, is een woord van Arabische oorsprong. De Saracenen, een Noord Arabisch volk, voerden de teelt van sinaasappels – aranci – op Sicilië in.

De basis van de arancino is rijst, en er zijn twee soorten: witte en rode. De witte bitterballetjes worden meestal met ham en kaas gemaakt, of met béchamel. Rode arancini daarintegen worden bereid met een tomaten-gehakt saus, maar er zijn ook vegetarische varianten van deze saus.

Tip: de arancini zijn een gerecht op zichzelf en hoeven niet vergezeld te gaan van iets anders, maar sluit deze maaltijd af met een frisse fruitsalade of een citroendessert.

Wil jij ze ook bereiden? Arancini: de bitterballetjes van de Siciliaanse keuken.

Parmigiana di Melanzane

Parmigiana di Melanzane

Campania, Sicilië of Emilia Romagna, wie o wie mag met de eer van deze overheerlijke ovenschotel strijken? Ik zal je het antwoord onthullen; Allemaal! Want we kunnen de oorsprong namelijk niet precies achterhalen.

Het basisrecept lijkt veel op elkaar; het verschil zit ‘m in de kazen en in het wel of niet paneren van de aubergines. Hoewel de aubergines uit de traditionele parmigiana gefrituurd worden, bestaan er ook versies met gegrilde aubergine.

In Napels geven ze er de voorkeur aan om de aubergines voor het bakken, in te wrijven met bloem en dan in een geklopt ei te dompelen. In de Siciliaanse versie, wordt deze stap niet uitgevoerd en worden de plakken aubergine ‘gewoon’ in hete olie gebakken.

In Emilia-Romagna bestrooit men de parmigiana overvloedig met geraspte Parmigiano Reggiano. De Napolitaanse versie geeft de voorkeur aan mozzarella of fior di latte, terwijl op Sicilië gebruikelijk is caciocavallo te gebruiken.

Dit recept is de Napolitaanse versie:

Panettone

Panettone

Panettone is a classic Italian Christmas dish. To be more precise: a Christmas dessert. On most tables in Italy, the Christmas dinner ends with this light cake. The secret? Most families skip making this dish themselves. If they already have a panettone recipe, it is dusty somewhere, because the vast majority of Italians buy their panettone elsewhere . If you are planning to do that, here are seven golden tips for buying a panettone .

True fans of Italian cuisine should try to make a good panettone recipe at least once. While collecting all the ingredients can be a challenge, even true Italians can make a big impression with a successful version of this cake. Our panettone recipe takes about two hours to make, but then you also have something. Still looking for a different dessert? We have an overview of twelve Italian desserts to lick your fingers elsewhere on our site .

Spigola al cartoccio

Spigola al cartoccio

Wist je dat deze vis in het Latijn ‘lupus’ (wolf) genoemd werd vanwege zijn erg grote eetlust? Deze vis staat bekend als snel en sluw. Maar, de Spigola heeft ook een zwak punt: er wordt gezegd dat bij vloed, de maan deze vis dwingt om roekelozer te zijn. Het is dan ook makkelijker om Spigola ‘s avonds of ‘s nachts te vangen bij vloed.

Maar hoe smaakt zeebaars nu eigenlijk? Deze ‘zeewolf’ heeft wit, stevig en geurig ‘vlees’ en is een van de beste vissen op aarde wat betreft smaak en kwaliteit. Z’n graten zijn groot en dus erg makkelijk te verwijderen. Dit alles bij elkaar maakt de zeebaars een enorm geliefde vis, niet alleen in heel Italië, maar in de hele wereld.

Tiramisu

Tiramisu

De oorsprong van tiramisu is onzeker en zowel Piemonte, Friuli Venezia Giulia als Veneto, strijden om zijn oorsprong. TIRAMISU is een van de bekendste en oudste recepten uit de Italiaanse keuken. Het is een dessert dat bestaat uit lagen lange vingers gedrenkt in koffie en gevuld met een crème op basis van mascarpone.
Het Tiramisu-dessert is inmiddels over de hele wereld beroemd geworden. Vroeger maakten de Italiaanse grootmoeders een heel voedzaam ontbijt voor hun kleinkinderen, zodat ze er lang mee vooruit konden. Het was een vers ei, met suiker opgeklopt, koffie of warme melk erbij voor de kleintjes en klaar! Uit deze wonderbaarlijke crème is de tiramisu geboren. Het Italiaanse dessert bij uitstek!

Panna cotta ai frutti di bosco

Panna cotta ai frutti di bosco

Panna cotta is een verrukkelijk Italiaans dessert, waar het water van in je mond loopt! Als het goed wordt klaargemaakt, is het een dessert waar zowel grote als kleine gasten steeds weer van genieten.

Er wordt beweerd dat het Siciliaanse dessert ‘Biancomangiare’ een voorganger is van de panna cotta. Het werd van origine bereid met amandelmelk, dit kwam voort uit de Arabische overheersing. Toen het dessert in Noord-Italië arriveerde, werd de amandelmelk vervangen door koemelk.
In een heel ander verhaal over panna cotta wordt ons echter verteld, dat in het begin van de twintigste eeuw de familie Songia uit Cuneo dit dessert bedacht. In de jaren zestig verfijnde sterrenchef Ettore Songia het recept voor dit dessert zoals we het nu kennen.

Panna cotta is overheerlijk in combinatie met bosvruchten coulis, zoals in dit recept. Maar je kunt eindeloos varieren met bijvoorbeeld gesmolten chocolade, Nutella of karamelsaus en krokante toppings, zoals grof gemalen amandelkoekjes of chocoladesnippers.

Chocoladesoufflé

Chocoladesoufflé

Het is moeilijk om de oorsprong van de soufflé te achterhalen, maar het schijnt ongeveer uit de middeleeuwen te dateren, vooral geliefd tijdens achttiende-eeuwse feesten en banketten.

Het woord soufflé is afgeleid van het Franse ‘souffler’, wat ‘blazen’ betekent, precies wat er met het deeg gebeurt als het in de oven wordt gebakken: het “blaast zich wat op”.

Chocoladesoufflé is een voortreffelijk dessert dat pure chocolade combineert met romige eidooiers en luchtig eiwit. Meestal bereid in kleine vormpjes, moet het dessert altijd kort in de oven om fluweelzacht te blijven in het midden, met een verrukkelijke, knapperige bovenkant.

Het wordt als een uitdagend toetje beschouwd, maar als het perfect wordt bereid, resulteert dit in een tongstrelende, delicate en zoete traktatie. Het is tegenwoordig een van de meest internationaal geprezen desserts.

Lasagne Bolognese

Lasagne Bolognese

Zelfs in de Romeinse tijd al, werd dit icoon van de Italiaanse keuken enorm gewaardeerd: lasagne. De naam die de Romeinen echter gebruikten voor dit heerlijke gerecht was laganon, daar komt de huidige naam dus vandaan. Laganon was een soort hartige taart van vlees en pasta, met onderop een dun deeglaagje, bereid op basis van tarwebloem. Laganon was niet samengesteld uit lagen, zoals we lasagne nu kennen. In de loop der jaren is het recept natuurlijk steeds iets veranderd. Maar wat toen gold en nu nog steeds geldt, is dat een bord lasagne een traditionele familiemaaltijd onvergetelijk maakt!

Spaghetti alla Carbonara

Spaghetti alla Carbonara

Het bereiden van Spaghetti carbonara is een Italiaanse traditie die je minstens één keer in je leven geprobeerd moet hebben! Wij van Belcapo vinden het zo’n lekker gerecht, dat we het op z’n minst een keer per week willen eten! Dit Italiaanse hoofdgerecht is romig van smaak en voelt fluweelzacht op je tong. Ben je nieuwsgierig naar ons recept? In dit recept leggen we je haarfijn uit hoe je spaghetti carbonara op de juiste manier maakt. We hebben ook een speciaal artikel met extra tips en informatie over variaties van spaghetti carbonara.

Spaghetti al pesto

Spaghetti al pesto

Spaghetti al Pesto (en andere pasta’s met pesto) wordt zo halverwege de negentiende eeuw geïntroduceerd in Ligurië, de bakermat van aromatische kruiden. Het originele recept van Giovanni Battista Ratto, lijkt te dateren uit de tweede helft van de 19e eeuw. Hij beschrijft het in een van zijn kookboeken ‘La Cuciniera Genovese’.
De rijken lieten hun gerechten bereiden met veel verfijnde kruiden, terwijl de armen de kruiden gebruikten om hun sobere soep op smaak te brengen. Deze oude kruidentradities hebben aanleiding gegeven tot het ontwikkelen van ‘pesto alla genovese’ , een koud papje verkregen uit basilicum, pijnboompitten, geraspte pecorino en parmazaan. In het genuaanse dialect heet basilicum ‘baxaicò’. De meest geliefde pasta bij pesto is, je raad het al, spaghetti!